Ingyenes tömegközlekedés 2013-tól Tallinnban

Európában szinte páratlan módon, 2013 januárjától ingyenes lesz a tömegközlekedés a tallinni lakosok számára miután az intézkedés bevezetését a kiírt népszavazáson a szavazók 75.5 százaléka támogatta.

A népszavazást Tallinn polgármestere Edgar Savisaar kezdeményezte, aki egyben a jelenlegi legnagyobb észt parlamenti ellenzéki párt, a Centrum Párt elnöke is. A bejelentett tallinni lakcímmel rendelkező állampolgárok egy héten keresztül, közel 40 helyszínen szavazhattak a javaslatról.

A vasárnap zárult szavazás során több, mint 68 ezer lakos adta le a voksát ami nagyjából a szavazati joggal bíró lakosok 20 százalékának felel meg. A szavazók túlnyomó többsége, 75.5 százaléka, támogatta a javaslatot, így minden jel szerint 2013 január elsejétől ingyenessé válik a tallinni lakosok számára a tömegközlekedés.

Azonban a várost felkereső turistáknak, illetve a nem Tallinnban élő észteknek továbbra is fizetniük kell a szolgáltatásért. Korábban a városvezetés úgy számolt, hogy az új rendszer bevezetése, illetve a hatékonyabb ellenőrző rendszer kiépítése legalább 20 millió eurójába fog kerülni a városnak. Jelenleg egy átlag havi bérlet 18.5 euróba kerül Tallinnban és a jegyeladások csak a tömegközlekedés fenntartásának 40 százalékát fedezik.

A döntéstől többek között az autóforgalom csökkenését és a kereskedelmi élet fellendülését várja a polgármester, aki szerint a lépés ösztönzőleg fog hatni a város lakosságának növekedésére is.

A városi közgyűlésben kisebbségben lévő kormánypárt azonban hevesen támadta a döntést. Az Észt Reform Párt frakcióvezető-helyettese, Valdo Randpere a sajtó képviselőinek nyilatkozva a lépést választási fogásnak nevezte és megkérdőjelezte annak szükségességét, felháborítónak tartva azt, hogy csak magának a referendumnak a kiírása 260 ezer eurójába került a városvezetésnek.

Számos civil szervezet azonban örömmel fogadta a bejelentést. A Skandináv államokban való ingyenes tömegközlekedés bevezetéséért évek óta harcoló Planka szervezet áttörésként értékelte a döntést, melynek hatására, reményeik szerint, további városok döntenek a térítés mentes tömegközlekedés mellett.

Forrás: Kitekintő

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes