IMF: Magyarországon további "strukturális intézkedésekre" lesz szükség

A bölcs gazdaságpolitika következetes végrehajtása az utóbbi másfél évben Magyarországon hozzájárult a befektetői bizalom erősödéséhez és a külső finanszírozási feltételek jelentős javulásához, így a gazdasági felépüléshez – mutatott rá szerdán John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy további "strukturális intézkedésekre" lesz szükség a költségvetési hiány tartós csökkenési pályára állításához.

Lipsky azután nyilatkozott, hogy az IMF igazgatósága Washingtonban aznap jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló jelentést, és lehívhatóvá tette a következő, 2,1 milliárd SDR (1 SDR=1,136 euró) összegű részletet. (Az SDR az IMF "elszámoló egysége", aktuális árfolyamát egy több valutából álló kosár alapján számítják ki).

"A felülvizsgálat befejezése nyomán hozzáférhetővé válik 2,1 milliárd SDR (mintegy 2,4 milliárd euró vagy 3,2 milliárd dollár), a hatóságok azonban nem szándékoznak lehívni ezt az összeget" – olvasható az IMF közleményében.

A pénzintézet vezérigazgató-helyettese méltatta, hogy a kormány tavaly megfékezte a deficitet, hangsúlyozta viszont: nagyon fontos, hogy az ország szigorúan kordában tartsa a kiadásokat. A további strukturális lépésekkel kapcsolatban megjegyezte: át kell szervezni a tömegközlekedés rendszerét, hogy kevesebb pénzt vonjon el a költségvetésből.

Az IMF dicsérte, hogy jelentős előrelépés történt a kiegyensúlyozott államháztartás terén, a pénzügyi szektorban pedig erősítették a banki felügyeletet.

A Valutaalap vezérigazgató-helyettese kiemelte: a költségvetési politikán csak fokozatosan és óvatosan lehet enyhíteni, a külső pénzügyi piaci feltételek függvényében. A banki felügyeletet tovább kell javítani, és fontos, hogy az országnak "megfelelő szintű" nemzetközi valutatartaléka legyen. Az IMF hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a magyar kormány nem kívánja lehívni a hitelrészletet, a Valutaalap forrásainak hozzáférhetősége biztosítékot nyújt annak a kedvezőtlen hatásnak kivédésére, amelyet a külső finanszírozási feltételek bármilyen előre nem látható romlása jelentene.

MTI/Menedzsment Fórum

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes