IMF: folytatódó kétsebességű fejlődés a világgazdaságban

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent előrejelzése szerint folytatódik a kétsebességű fejlődés a világgazdaságban: a fejlett államokban a növekedés lassú, a munkanélküliség pedig magas marad, és kockázatot jelentenek az euróövezet perifériáján keletkezett feszültségek, míg számos feltörekvő országban továbbra is gyors a növekedés, de fokozódik az inflációs nyomás, és megjelentek a gazdaság túlhevülésének jelei.

A világgazdaság teljesítménye 4,4 százalékkal növekedhet az idén, nagyobb mértékben, mint a legutóbbi, tavaly októberi elemzésben jósolt 4,2 százalék, a bővülés azonban elmarad a 2010-ben ténylegesen elért 5 százaléktól, és jövőre is csak 4,5 százalékra gyorsulhat a növekedés.
A fejlett ipari országok csoportjában a bruttó hazai termék (GDP) együttvéve az idén és jövőre is 2,5 százalékkal nőhet, ami várhatóan nem lesz elég a munkanélküliség számottevő csökkenéséhez.

A feltörekvő államok csoportjában a gazdaság 2011-ben és 2012-ben egyaránt 6,5 százalékkal növekedhet, és miközben a fejletteknél az államadósság okoz gondot, a feltörekvő országokban a beáramló tőke felszívása, az infláció és a gazdaság túlhevülésének kezelése lehet a legnagyobb feladat a Világgazdasági Kilátások – Frissített kiadás (World Economic Outlook – UPDATE) című dokumentum szerint.

Forrás: ingatlanhirek.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes