IMF-együttműködés – Londoni elemzők: jelentős felárcsökkentő hatása lenne egy megállapodásnak

Jelentősen csökkentené a magyar kockázati felárakat, ha a kormánynak sikerülne megállapodásra jutnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a tárgyalások várhatóan nehezek lesznek – vélekedtek az új típusú együttműködést célzó tárgyalási szándék bejelentéséről pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

    A Commerzbank pénzügyi elemzői szerint a magyar kormány valószínűleg ódzkodna a közvetlen pénzügyi segítség elfogadásától, tekintettel az ahhoz kötött szigorú IMF-feltételrendszerre.
    Az eddigi kormányzati nyilatkozatok olyasféle elővigyázatossági egyezmény lehetőségére utalnak, mint amilyen Románia és az IMF között is fennáll. Ez nem jelent közvetlen pénzfolyósítást, és abban az esetben tenné lehetővé az IMF-támogatást, ha a magyar kormánynak hirtelen nagyobb finanszírozási szükségletei jelentkeznének.
    A Commerzbank szerint egy ilyen “biztosítási megoldás” valószínűleg önmagában hozzájárulna a magyar kockázati felárak jelentős eséséhez, és ha “reális” megállapodás születik az IMF-fel, “ki van kövezve az euró forintárfolyamának lefelé vezető útja is”.
    A ház elemzői szerint azonban a forint további erősödése szempontjából fontos “a jó légkör kialakítása” olyan “gyümölcsöző tárgyalásokhoz”, amelyek megteremtik egy reális egyezség alapját, bármiféle nagyobb végrehajtási kockázat nélkül.
    A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzőinek értékelése szerint ugyanakkor nem várható, hogy az előző napi bejelentést gyors megállapodás követi. A ház várakozása szerint a tárgyalások nehezek lesznek, mivel a kormány valószínűleg megpróbálja korlátok közé szorítani a jövőbeni IMF-programhoz kötődő feltételeket, és törekedni fog az IMF-fel történő újbóli kapcsolatfelvétel “politikai árának minimalizálására is”.
    A GS szerint azonban egy hiteles IMF-programmal Magyarország elkerülheti a mind lassabb növekedéshez társuló egyre erősebb költségvetési megszorítások “ördögi spirálját”.
    A Goldman Sachs londoni szakelemzői szerint emellett egy ilyen program – vagy “legalábbis az arról szóló hiteles megállapodás” – hozzájárulhat annak elkerüléséhez is, hogy Magyarország államadós-osztályzata a befektetésre már nem ajánlott kategóriába kerüljön át, az IMF-egyezség ugyanis javíthatja a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát. A GS londoni közgazdászai értékelésükben kiemelték, hogy a kiszámíthatósági tényező volt az egyik oka a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s múlt hétvégi negatív hitelminősítői lépéseinek.
    A Fitch egy hete az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta a befektetési ajánlású sáv alsó szélén lévő, “BBB mínusz” szintű magyar adósosztályzat kilátását, az S&P pedig negatív kihatású megfigyelés alá vette az általa Magyarországra érvényben tartott, ugyancsak “BBB mínusz” besorolást.
    Az IMF-tárgyalások a bejelentés napján nyilatkozó londoni elemzők egyöntetű véleménye szerint is elejét vehetik a magyar leminősítésnek.
    Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője a tárgyalási szándékról csütörtökön közzétett bejelentés után úgy vélekedett, hogy a tárgyalások hírével Magyarország “időt nyerhet a hitelminősítőknél”, és elképzelhető, hogy a hitelminősítők – ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása – ezt a döntésüket most elhalasztják.
    Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek a csütörtöki bejelentés után szintén azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását.
    Ugyanígy vélekedtek az HSBC bankcsoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó piaci szakértői, akik szerint az IMF-nek ugyan nyilatkoznia kell még a lehetséges megállapodás mibenlétéről, de ha az egyezség létrejön, az elégséges lehet a befektetési ajánlású magyar államadós-besorolások megőrzéséhez, és akár a jegybanki kamatemelések elkerüléséhez is.
    Az előző napi jelentős csökkenés után pénteken is a 600 bázispontos határ alatt volt a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása.
    Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az 590,1 bázispontos előző záró után 586 bázispont környékén mozgott a pénteki londoni kereskedésben.
    A hét első felében mértek jóval 610 bázispont feletti magyar CDS-középárfolyamokat is a londoni piacon.
    A péntekre kialakult magyar CDS-díjszabás azt jelenti, hogy a magyar törlesztési leállás elleni határidős biztosítási tranzakciók éves középárfolyama most hozzávetőleg 586 ezer euró minden 10 millió euró magyar szuverén adósságra, 30 ezer euróval olcsóbb a hét eleji díjszabásoknál.
    A magyar CDS-árazás 2009 márciusában – a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején – érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes