Három új hitel kkv-knak

Forgóeszköz-, beruházási és önerő-konstrukcióval bővül a Széchenyi-kártya rendszere.

Három új hitellehetőséggel bővül a Széchenyi-kártya, ezek a kis- és középvállalkozások hitelportfóliójának racionalizálását, piacaik megtartását és bővítését szolgálják. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint már 2010. augusztus 1-jétől elindul a forgóeszközhitel-konstrukció, amely maximum 25 millió forint felvételére kínál lehetőséget, legfeljebb hároméves futamidőre. Szeptember 1-jére ígéri az illetékes tárca a régóta várt beruházási hitel startját: itt 50 millió forint az igényelhető maximális összeg, legfeljebb tíz évre. Új területre lép a Széchenyi-kártya-rendszer az önerőhitellel. Ezzel a maximum 50 millió forintos, ugyancsak tízéves finanszírozási lehetőséggel a pályázati források nagyobb arányú kihasználását és a sikeresen megvalósuló projektek számának növelését kívánja elérni a kormány.

Most intenzív és gyors munkára van szükség valamennyi szereplő részéről, hogy az előirányzott határidőre beinduljanak az új konstrukciók – hangsúlyozta lapunknak Krisán László, a programot menedzselő KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója. Ennek érdekében már a héten megkezdődnek az egyeztetések a programban részt vevő valamennyi pénzintézet, szervezet, VOSZ- és kamarai irodák bevonásával.

Ez a vállalkozások számára könnyen értelmezhető és kezelhető hármas csomag teljesíti ki a Széchenyi-kártya rendszerét olyanná, amilyennek megálmodta 2002-ben a két alapító, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Az egyszerűen elérhető forgóeszköz- és beruházási hitel rendkívül fontos és régóta esedékes szolgáltatás a kkv-k számára. Ehhez társul a kétszázalékos állami kamattámogatás valamennyi konstrukcióra, amelyet „nem a hitelnyújtó pénzintézet és nem is a KA-VOSZ, hanem a kedvezményezett vállalkozás kap”. Az egyes termékek kialakításánál ügyeltek arra is, hogy a közreműködő pénzintézetek biztonságban érezzék magukat. Ezt egyrészt az árazási technikával, másrészt garanciavállalással kívánják elérni. Az önerő- és a beruházási hitelre egységesen 80 százalékos viszontgaranciát vállal az állam.

A KA-VOSZ vezetője külön is kiemelte az önerőhitelt. „Ezzel egy nagy piaci hiátust szüntetünk meg, a konstrukció kihasználásával 2011-től a pályázó kkv-knak nem jelenthet megoldhatatlan problémát a szükséges önerő biztosítása” – állapította meg Krisán László. A kormánynyal és a közreműködő érdek-képviseleti szervezetekkel most annak lehetőségét vizsgálják, hogy „a magyar költségvetés terhelése helyett” miként lehetne európai uniós forrásból finanszírozni az önerőhitelt.

Az érdekképviseletek és a kormány közös munkájának eredménye ez a döntés, közös siker a három új hitel bevezetése – kommentálta a Széchenyi-kártya rendszerének kibővülését Parragh László , az MKIK elnöke. A kamarai szakértők aktívan részt vállalnak a beindítás feladataiban is, mert „meggyőződésünk, hogy ezek az új konstrukciók érdemben hozzájárulnak a kis- és középvállalkozások fejlődéséhez és egyúttal az ország érdekeit is szolgálják”.

„Itt volt egyeztetés, nem is kevés” – utalt a döntést megelőző konzultációkra Dávid Ferenc , a VOSZ főtitkára. Ugyanakkor megjegyezte: nem elég, ha a termék jó, mindenkit fel kell készíteni a végrehajtásra. Szerinte a Széchenyi-kártya azért is fontos, mert az új konstrukciókkal tovább tisztítja a gazdaságot, és bővíti a tisztességes és adózó vállalkozások körét Magyarországon.

 

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes