Hotel a holminknak

Hotel a holminknak

Az tengeren túli és nyugat-európai nagyvárosokban népszerű saját raktárak most kezdenek megjelenni régiónkban is. Budapesten Csepelen nyílt meg az első, melyben egytől ötven négyzetméterig terjedő területű helyiségeket lehet bérelni, akár már két hétre is.

Az Amerikai Egyesült Államokban 58 ezer self storage – vagyis "saját raktár" – működik, de Angliában, Spanyolországban is elterjedt ez a tárolási mód. Prága, Bukarest és a régió több nagyvárosa után Budapesten is megjelent az első miniraktárakat kínáló cég.

A szolgáltatás lényege, hogy van egy ötezer négyzetméteres raktárbázis, amely egytől ötven négyzetméterig terjedő helyiségekre van felosztva. Ezek külön-külön jól megközelíthetők, saját lakattal zárhatók és akár már két hétre is kibérelhetők. – foglalja össze a legfontosabb jellemzőket Harsányi Dániel, a családi vállalkozásként működő Saját Raktár Kft. értékesítési igazgatója.

Ezek az apró raktárak lakossági igényeket is kielégíthetnek (mondjuk költözködés idejére bútorokat, télen hajót, veterán autót vagy épp iratokat lehet tartani itt), de kisebb cégek logisztikai központjaiként is működhetnek.

A raktárhelyiségek egyenként zárhatók és természetesen közös védelmük is van (a kamerarendszertől a négyzetméterenként százezer forintig terjedő biztosításig), de reggel 9-től, 17:30-ig mindenki ki-be járhat a maga raktárába. A saját lakat mellett csak akkor kattan rá az ajtóra az egységes zárrendszer, ha esetleg valaki nem fizet.

A saját raktárak árfekvésben, valahol a lakóingatlanok és a hagyományos raktárak között állnak (5-15 euró/négyzetméter havonta) és a cél is valahol a két szegmens közti rés lefedése: olyan áruk raktározására valók, amelyek tárolásához a hagyományos raktárak túl nagyok, viszont a lakások túl költséges megoldást jelentenek.

Az egy csoportba telepített kis raktárak előnye, hogy a közös infrastruktúra, illetve plusz szolgáltatások is igénybe vehetők. Ezek egy részét (fűtés, világítás, villamosáram, görgős kiskocsik, teherlift, kamerás őrzés, és ami nem mindennapi, hogy még a raktárak biztosítását is) magába foglalja a bérleti díj, mások (raktáros, targonca, csomagolóanyag, dobozok, transzporter) viszonylag olcsón igénybe vehetők.

Az első saját raktárat a Csepel Művek területén nyitottuk meg 2009 őszén. Úgy tűnik van rá igény. – számol be a kezdeti sikerekről Harsányi Dániel.

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes