Hogyan hat a válság a központra?

Visszatekintve 2008 nyarára és megvizsgálva a logisztikai vállalkozásokra gyakorolt négy meghatározó gazdasági tényező hatásait megállapíthatjuk, hogy a jó fél évvel ezelőtti állapotok felcserélődtek.

A nyáron tapasztalt erős forint és magas üzemanyagár most ellentétes állapotot mutat, míg a megrendelés állomány viszonylagos stabilitása és a kedvező finanszírozási feltételek jelentősen romlottak ez év elejére. Azt gondoltuk, hogy az erős forint okozta problémák és a magas üzemanyagár az igazi veszélyforrása vállalkozásaink eredményességének, de most rá kellett ébrednünk, hogy a valós veszélyt, a gazdasági válság miatt jelentősen visszaesett megrendelés állomány, és a pénzügyi források növekvő költsége és szűkössége okozza.
A megváltozott, kihívásokkal teli időszakban, a hazai logisztikai vállalkozásoknak még nagyobb rugalmasságot kell tanúsítaniuk a piacon. A BI-KA Logisztika Kft az alábbi lépéseket tette a negatív tendenciák ellensúlyozására: üzleti folyamatok újra tervezése (BPR), innováció keretén belül az integrált vállalat irányítási rendszer tovább fejlesztése, és a flotta menedzsment rendszer bevezetése, üzletfejlesztési tevékenység átalakítása és nagyobb hatékonysággal való integrálása a vállalat fő folyamataiba, pályázati források maximális kihasználása, régiós klaszterekbe való aktív részvétel, egyes konkurens cégekkel közös piacra lépés és benchmarking tevékenység kialakítása.
Azt gondolom, hogy győztesként is ki lehet jönni a válságból úgy, hogy új – a vevői igényeket maximálisan figyelembe vevő – szolgáltatásokat vezetünk be, a szolgáltatási portfóliót ennek megfelelően átdolgozzuk, és a konkurens cégek bezárása miatt, a szabadpiacra kerülő megrendelők megszerzésére koncentrálunk.

Karmazin György MLBKT elnökségi tag

- BI-KA Logisztika -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes