Hófrász karácsony előtt

A hétvégén és hétfőn hullott csapadék miatt megbénult a légiközlekedés Nyugat-Európában. Kedd délelőttig alig szállt fel repülő Londonból. Párizsban a járatok 30 százalékát törölték hétfőn és kedden. A vasutak késésekkel számolnak, sokan fel se férnek a túlzsúfolt vonatokra.

kiskep

 

Hétfő éjszaka húsz éve nem látott vihar söpört végig az Egyesült Királyság déli részén, megbénítva a legnagyobb európai légikikötők forgalmát. A Gatwick kedd délelőttig egyáltalán nem indított és fogadott repülőgépeket. Hasonló cipőben jártak a Heathrow-n ragadt utasok, noha a távolsági járatok egy részét elindították az egyetlen tisztán tartott leszállópályáról. Donna O’Brien, a reptér kommunikációs vezetője szerint az előrejelzések alapján nem várható, hogy karácsonyig helyreáll a menetrend szerinti forgalom.

Hasonló problémákat okozott a hirtelen jött csapadék Brüsszelben, ahova egyes források szerint a jégmentesítő anyagot szállító teherautók sem érkeztek meg, tovább fokozva a káoszt. A belga és a brit fővárosok között utazók zömét buszokkal, illetve hajóval szállítják a Csatorna túloldalára.

A párizsi Charles de Gaulle és Orly reptereken a járatok harminc százalékát törölték. Németország legnagyobb légikikötőjéből, Frankfurtból napi 1300-1400 helyett csak 325 gép emelkedhetett a magasba kedd folyamán. A reptér tájékoztatása szerint 450 munkás dolgozik folyamatosan a hó és a jég eltakarításán. Észak-Írországban hidegrekordok dőltek, a hőmérséklet elérte a fagypont alatti 18 fokos értéket.

01

A Budapest Airport tájékoztatása szerint Ferihegy időjárási körülményei továbbra is megfelelőek a téli üzemeltetéshez, azonban a megbénult nyugat-európai repterekre tartó gépeknek hazánkban kell vesztegelniük. A légikikötő honlapján folyamatosan frissülő információkat közölnek a közlekedési helyzetről. A Budapest Airport arra kérte a törölt járatok utasait, hogy a tumultus elkerülése érdekében ne is jöjjenek ki Ferihegyre, hanem telefonon érdeklődjenek légitársaságaiknál.

Egyre több panasz érkezik a nyugat-európai reptereken rekedt utasok részéről az éjszakai elhelyezést és a tájékoztatást illetően. A CNN riporterének nyilatkozó brit utasok szerint órákat kellett várni, mire bármit megtudhattak járatuk sorsáról. „Az információs pultokat egyszerűen bezárják. Mindenkit arra kérnek, hogy foglaljunk magunknak szállást, majd megtérítik. Az embereknek nincs pénzük hotelszobát foglalni, mikor 235 fontot (75 ezer forintot!) kérnek éjszakánként.”

Egy Londonból Amszterdamba igyekvő brit utas elmondta: „Reggel 5:40-kor kaptam egy figyelmeztető sms-t a Heathrow-ról, miszerint a 8:40-kor induló gépem menetrend szerint el fog indulni. Már a terminál ajtajában azt kérdezte tőlem a személyzet egyik tagja, hogy mit keresek egyáltalán itt, mikor egyetlen járat sem indul mostanában. A reptéri pultok zárva vannak, mivel vasárnap van – ez egyszerűen nevetséges!"

04

Andrew Teacher, a Heathrow repteret üzemeltető BAA egyik szóvivője hétvégén még azt mondta, minden tőlük telhetőt megtesznek a reptéren éjszakázó utasokért: plédeket, élelmet és vizet osztogatnak a csarnokokban.

A vasúti közlekedés fennakadásokkal, de üzemel. Az Eurostar vonatait idén úgy tűnik, sikerültmegfelelő módon szigetelni, azonban kapacitásaik nem elegendők a légi utasok elszállításához. A High Speed 1 több szakaszán is sebességkorlátozást kellett bevezetni a nagy mennyiségű szilárd csapadék miatt, így a vonatok késnek, az eredetileg meghirdetett fordulókat is nehezen tudják tartani. A londoni St. Pancras előtt hosszú sorok kígyóznak; a vasúttársaság illetékesei arra kérték ügyfeleiket, hogy ki se jöjjenek a pályaudvarra, még akkor sem, ha már sikerült helyjegyet foglalni!

02

Az áprilisi izlandi vulkánkitörés után ismét bebizonyosodott, hogy a légitársaságok és a legnagyobb európai vasútvállalatok között nincs elégséges kommunikáció a légiközlekedés fennakadásai alatt. A szerkesztőségünkhöz érkezett információk szerint Bécs és Budapest között is a vasút igénybevételét ajánlotta utasainak a Lufthansa. Az osztrák szakaszon még elfogadták a fel nem használt repülőjegyet, a MÁV pályáin azonban jegyváltásra kötelezték a pórul járt fiatalokat. Elvárható lenne, hogy szolgáltatás ellátására képtelen légitársaságok előre fedezzék az alternatív útvonalon célba érő ügyfelek pluszköltségeit és szervezzék meg útjukat.

Súlyos csapást mért a hétvégén lezúdult hó a popiparra is: Lady Gaga huszonnyolc kamionból álló turnékonvoja egy napig vesztegelt az észak-franciaországi autópályákon. A díva párizsi koncertjét a rajongók nagy bánatára két nappal el kellett halasztani…

Hörcher Dániel

forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes