Hátszélben a svájci carsharing

Svájc világelső nyilvános autókölcsönző-hálózatát 2011 első felében százezernél is többen vették igénybe. Hamarosan elektromos autókat állítanak üzembe.

A carsharing ugyan hagyományos személyautókat használ, mégis a közösségi közlekedés kategóriájába sorolhatjuk. Olyan helyeken és olyan időpontokban kínál a saját autóhasználattal szemben alternatívát, ahol és amikor a tömegközlekedés menetrend szerinti járatai már nem állnak rendelkezésre. Így a carsharingbe bevont járművek ugyanazt a kényelmet tudják nyújtani, mint saját autónk, viszont jóval magasabb a kihasználtságuk, mint az élettartamuk nagy részében a garázsban porosodó magánjárműveké.

Svájc Mobility névre hallgató nyilvános autókölcsönző-hálózatát világelsőként szokták emlegetni, mivel a rendszer a lakosok 62 százaléka számára elérhető lakhelyük közvetlen közelében. Az ország területén 1300 ponton találunk Mobility-állomásokat, rendszerint nagyobb tömegközlekedési csomópontokban. A carsharing legnagyobb előnye, hogy nem kell feltétlenül a bérlés helyére visszavinni az autót, hanem a hálózat más pontjain is leadhatjuk használat után.

Citroën C1-esek vásárlásával a szerényebb pénzügyi keretekkel rendelkező ügyfelek számára kínál megoldást a Mobility<br>(fotó: www.mobility.ch)

Citroën C1-esek vásárlásával a szerényebb pénzügyi keretekkel rendelkező ügyfelek számára kínál megoldást a Mobility
(fotó: www.mobility.ch)

A Mobility forgalma 2011 első felében 33,5 millió svájci frank volt, ami 2010 megegyező időszakához képest 5,3 százalékos növekedést jelent. A társaság nyeresége húsz százalékos emelkedés után 600.000 frankot, azaz napjaink egekben lévő árfolyama mellett 142 millió forintot tesz ki.

Még ebben az évben jelentős vérfrissítésen esik át a Mobility autóflottája: a Migros-val, a Siemensszel és az SBB-vel együttműködve a legnagyobb vasútállomásokon elektromos autókat helyeznek üzembe. „Az együttműködés révén a fenntartható mobilitásban elkötelezett vállalatok világosan megmutatják, hogy az elektromos közúti közlekedést mindenki számára vonzóvá és könnyen használhatóvá szeretnék tenni” – áll a Mobility hangzatos közleményében.

Hörcher Dániel

forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes