Háromezer új munkahely születhet ötmilliárd forintból

A kormány 2011-ben is kiírja munkahelyteremtő pályázatát, melynek keretében mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak összesen ötmilliárd forintnyi forrásra – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai sajtótájékoztatóján. A minisztérium arra számít, hogy a tavalyhoz képest két és félszeresére emelt keretből legalább 2700-3000 új munkahely jöhet létre. Mfor.hu tudósítás

Munkaerőpiac

"A kormány egyik legfontosabb vállalása a munkahelyteremtés volt, azt ígértük, hogy növelni fogjuk a forrásokat, helyzetbe hozzuk a kkv-szektort és csökkentjük a bürokráciát" – emelte ki a sajtótájékoztatón Czomba Sándor. Az NGM államtitkára hozzátette: a pályázatot a Munkaerőpiaci Alap forrásaiból finanszírozzák, ami jórészt hazai pénzt tartalmaz, de a célok lefedik az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) céljait is.

A tavalyi összeg két és félszerese

Az államtitkár hangsúlyozta: 2010-ben ugyanerre a célra 2 milliárd forint állt rendelkezésre, most tehát két és félszeresére emelik a keretösszeget. "Fontos, hogy a támogatás összegét nem lehet munkabérekre és járulékokra fordítani, hanem gépek, eszközök beszerzésére pályázhatnak az érintett cégek. Az elnyert összegért cserébe vállalni kell, hogy legalább két évig foglalkoztatják az adott munkavállalót és legalább három évig fenntartják a tevékenységüket" – tette hozzá Czomba.

Az NGM szakembere szerint az utóbbi években az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy pont azok nem jutottak pályázati forráshoz, akiknek a leginkább kellett volna, ezért tettek most könnyítéseket. Alapesetben egy munkahelyre 1,2 millió forint támogatást kaphatnak a cégek, hátrányos helyzetű kistérség esetén ezt 150 ezer, a leghátrányosabb régiók esetében pedig további 150 ezer forinttal fejelik meg. Regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében pedig az alaptámogatáson felül 500 ezer forinttal dotálják a cégeket. "A legfontosabb a munkanélküliség csökkentése és a hátrányos régiók felzárkóztatása, ezért részesítjük előnyben ezeket a területeket" – hangsúlyozta.

A tavalyival ellentétben idén csak mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatnak be pályázatot, ami azt jelenti, hogy legalább két főt foglalkoztató cégek lehetnek érintettek. Korábban ez a korlát öt főnél volt meghúzva, amivel gyakorlatilag kizárták a legkisebb cégeket. Eredményként említették az NGM szakemberei azt is, hogy a pályázati anyag terjedelmét jelentősen, felére-harmadára csökkentették.

3000 új munkahelyet teremthet

A támogatás régióól függően a beruházás 10-50 százaléka lehet, további 10 százalékkal növelhető a közepes vállalatok, 20 százalékkal pedig a kisvállalatok esetében. Egy hátrányos régióban működő kisvállalat tehát akár 70 százalékos támogatási arányt is elérhet – emelte ki Czomba Sándor. "Azt szeretnénk, ha a támogatás jelentős része valóban a leghátrányosabb régiókba kerülne, ezért is differenciáltuk a támogatás mértékét" – hangsúlyozta.

A pályázatra március 31-ig lehet beadni anyagot, az elbírálás pedig a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozik majd. A beruházásokat a nyertes cégeknek legkésőbb november végéig kell megvalósítaniuk.

"A pályázatban 1,2-2,2 millió forint között lehet a támogatás egy új munkahelyre, arra számítunk, hogy az ötmilliárd forintból 2700-3000 munkahely jöhet létre, emellett legalább 5000-6000 munkahely megtartására lesz lehetőség" – mondta az államtitkár. Emlékeztetőül hozzátette, hogy tavaly a kétmilliárdos forrásból nagyságrendileg 1800 állást teremtettek a cégek alacsonyabb támogatási összeg mellett. Érdekesség, hogy a kormány által gyakran ostorozott nagyvállalatok esetén a munkahelyteremtő támogatások összegének felső határa 5 millió forint, míg az elvileg preferált kategóriába tartozó hazai kkv-k esetén ennek felét sem éri el ez az összeg.

Az államtitkár az mfor.hu kérdésére leszögezte: nem szeretnék szűkíteni a lehetőségeket a fejleszteni kívánó cégek előtt, ezért nem is konkrét iparágakra írták ki a pályázatot.

Beke Károly

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes