Gázvita: tíz centi különbség

Az energiaárak folyamatos emelkedése mellett a szakemberek gyakran a hőszigetelésen spórolnak. A mostani gázvita megmutatta: nem csupán költségkérdés lehet a szigetelés.

A riasztó ütemben dráguló energiaárak mellett korábban is kifejezetten rossz lépésnek tűnt, ha az építtetők a szigetelésen spóroltak. Az ukrán-orosz gázvita azonban bebizonyította: a megfe-lelő szigetelés akár létkérdés is lehet.
Kecső Zoltán, a Magyar Expandált Polisztirolgyártók Szövetségének (MEPS) elnöke elmondta: a 70-es, 80-as évek szintjén leragadni szörnyű felelőtlenség. Akkoriban az energia egy „baráti országból” érkezett; azóta mindez tovaszállt, és az elmúlt hetekben jól láthattuk, hová vezetett az egykori ország maradékénak „torzsalkodása”.
A szakember szerint a 3-4 cm vastag szigetelést már amúgy is jócskán túlhaladta az idő: manap-ság 10 cm-es hőszigetelés lenne az elvárható. Ha az építtetők betartanák ezt a határértéket, még súlyos energiakorlátozások esetén is jobban járnának a lakók.
Az elmúlt hetek krízise gyakorlatilag bármikor megismétlődhet – és ha a sokat hangoztatott „csökkentse egy fokkal a belső hőmérsékletet, és ezáltal csökken az ország energiafogyasztása” elv alapján, ha a csökkentett hőmérsékletet megfelelő hőszigeteléssel párosítjuk, nemcsak az energiafogyasztás csökkentéséhez járulunk hozzá, de saját háztartásunk költségein is spórolha-tunk.  
További információ kérhető Illés Susantól, a MEPS marketingmunkatársától a 30/257-3841-es telefonszámon.

-MEPS -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes