"Győztes a pácban" – német üzleti lapok Magyarországról

Győztes a pácban címmel a magyar gazdasági kilátásokkal, a válságból való kilábalás nehézségeivel foglalkozott keddi vezércikkében a Financial Times Deutschland című német üzleti napilap. A német üzleti körök másik napilapja, a Handelsblatt a gazdasági talpra állás érdekében a hatalom megfelelő alkalmazására szólított fel.

 

A Financial Times Deutschland szerint az egykori mintaország, Magyarország tipikus példája annak, hogy a túl későn végrehajtott reformok milyen torzulásokat eredményezhetnek. Az újság szerint Orbán jelentős többségének köszönhetően nagy mozgástérrel rendelkezik arra, hogy a gazdaságot – csekély népszerűségnek örvendő intézkedésekkel is – kivezesse a  válságból, és ez jó hír. A Financial Times Deutschland ugyanakkor figyelmeztetett: Orbánnak ellen kell állnia bizonyos veszélyes kísérleteknek, különös tekintettel a szélsőjobboldali Jobbikra. A múltban ő maga is hajlott a populizmusra – vélte a lap, és ezt rossz hírnek nevezte.

Az üzleti napilap szerint a gazdaság szanálásához nem elegendők az apró korrekciók. Orbánnak meg kell mutatnia, miként képzeli drága választási ígéreteinek teljesítését és egyidejűleg az államháztartás konszolidálását. Ehhez viszont nem nagy a mozgástér, 2008 óta ugyanis Magyarországnak alá kell vetnie magát a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió "diktátumának". Ha Orbán nem tud megbirkózni ezzel a feladattal, és a globális fellendülés nem érinti Magyarországot, a kormányfő a nacionalista politikában kereshet gyógyírt – vélekedett az újság, amely szerint erre utalnak a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek útlevéllel történő ellátására célzó kijelentései. Ilyen ígéretekkel csak a "frusztráltakat" lehetett elcsábítani a választási hadjáratban. Egy kormányfő részéről azonban egy ilyen diplomáciai sértés felelőtlen lenne. A jobboldali populizmussal Orbán csak saját országának és végső soron saját magának árthatna. Ha valaki ugyanis a szélsőségesek szája íze szerint beszél, azzal csak erősíti őket – hangoztatta a lap.

Németország másik üzleti napilapja, a Handelsblatt szerint Orbánnak tartósan kell stabilizálnia országát, mégpedig az egész térség  javára is. A választási kampány során nacionalista hangokat is lehetett hallani tőle, amelyek semmiképp sem hatottak reményt keltően. Az utóbbi időben ugyanakkor "higgadtabbnak" tűnt, "csaknem államférfiúi" módon viselkedett – hangoztatta a Handelsblatt. Az újság szerint nincs is más esélye, szüksége van a Nemzetközi Valutaalappal  és a külföldi beruházókkal való együttműködésre ahhoz, hogy kivezesse az országot a válságból.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes