Gyors növekedés előtt áll a kelet-közép-európai logisztikai és disztribúciós piac

A közép- és kelet-európai régió logisztikai piaca jelentős növekedés előtt áll, így a következő években komoly lehetőségeket kínál a befektetők és fejlesztők számára – áll a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, "Ipari és logisztikai ingatlanok a jövőben" című elemzésében, amelyet csütörtökön szeminárium keretében ismertettek a vállalat nemzetközi szakértői Budapesten.
A kelet-közép-európai háztartások fogyasztásának növekedési üteme a következő öt évben messze meghaladja a nyugat-európait, ami a beruházások magas arányával együtt további lökést ad a gazdasági növekedésnek. Ennek eredménye pedig a logisztikai és disztribúciós központok iránti kereslet bővülése lesz, ami a nemzetközi kereskedelmi cégek régióbeli jelenlétének erősödésével is kapcsolatban áll.
A várt növekedés közvetlenül érinti a logisztikai szektort: a nagy nemzetközi kereskedelmi láncok jelenléte a kelet-közép-európai régióban jelenleg meglehetősen kiegyensúlyozatlan, ám a modern bevásárlóközpontok számának emelkedéséből következően ezek növekedési potenciálja óriási. A CBRE elemzésében megvizsgálta a folyamatban lévő bevásárlóközpont-fejlesztéseket Európa-szerte, és eszerint a legtöbb piacon a következő két-három évben az állomány jelentős növekedésére lehet számítani. Szerbiában például a tervbe vett fejlesztések alapján a mai kínálathoz képest több mint négyszeres (!) bővülés várható, ami alapjaiban megváltoztathatja a kiskereskedelem szerkezetét. Más piacokon is hasonló a fejlődés íve: Bulgária, Oroszország és Szlovákia esetében a fejlesztések 2010-re megduplázhatják a bevásárlóközpontok mai állományát. Magyarországon a nagy fejlesztési hullám lecsengése után ennél kisebb, a bevásárló-központok kínálatának nagyjából 30 százalékos bővülése várható.

A cikk részletei –>

- raktar.info.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes