Csőd: 200 helyi járat szűnik meg Esztergomban

Hétfőn leállította a helyi közösségi közlekedést a Vértes Volán, mert az önkormányzat három éve 112 millió forinttal tartozik a vállalatnak; ezzel kétszáz helyi járat szűnik meg – közölte a társaság.

Németh Tamás vezérigazgató elmondta: az alapellátást – a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen kidolgozott megoldás alapján – a csaknem ötszáz távolsági, helyközi és elővárosi járattal biztosítják. Közlése szerint a helyközi menetrendi korrekcióval az idén mintegy 76.000 kilométer teljesítménynövekedéssel számol a társaság.

 

 

 

 

 

 

 

 

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a jelenlegi adósságrendezési eljárásban befogadták ugyan a Vértes Volán tartozását, de ennek megfizetése továbbra is bizonytalan. A szolgáltatás további sorsáról, újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de a témát eddig nem tárgyalták.
Nehéz elképzelni, hogy a több mint 30 ezer fős lakosú kisváros hogyan működik majd helyi közösségi közlekedés nélkül, de fontos leszögezni, hogy  esztergomi önkormányzat nem követ el törvénysértést azzal, hogy nem biztosítja a közösségi közlekedést. A helyi önkormányzatok működéséről szóló 1990. évi LXV. törvény tételesen felsorolja a települési önkormányzatok kötelező feladatait, amelyben a közösségi közlekedés (tömegközlekedés) nem szerepel. Sőt, kifejezetten azon feladatok között van definiálva, amelyek esetében a települési önkormányzat maga határozza meg – a lakosság igényei alapján, anyagi lehetőségeitől függően -, mely feladatokat, milyen mértékben és módon lát el.

Nincs káosz
Nem okozott fennakadást Esztergom közlekedésében, hogy hétfőn kétszáz helyi járat nem indult el a városban – közölte a Vértes Volán kommunikációs munkatársa. Pruzsina Alice elmondta, a vállalat a szerződés felmondásától számított három hónapban átszervezte a menetrendet, ötszáz távolsági, helyközi és elővárosi járattal szállítják az utasokat. Az elmúlt hetekben nyolcezer új menetrendet osztottak ki, és minden megállóban tájékoztatják az utasokat, hogy az adott helyszínen megállnak-e a járatok, illetve hol találják a legközelebbi megállót. Esztergom egyetlen taxitársaságának vezetője elmondta, reggel hattól kilenc óráig egyetlen hívást sem kapott a társaság.

 

forrás: privatbankar.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes