Fontos határidő közeleg a cégeknek

Hétfőig van lehetőségük letétbe helyezni és közzétenni éves beszámolójukat a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak. Amelyikük ezt elmulasztja, annak felfüggeszthetik az adószámát, végső esetben pedig törölhetik a cégjegyzékből.

Az éves, illetve egyszerűsített éves beszámolót az üzleti év mérlegfordulójától számított 150 napon belül kell beküldeniük a cégeknek a Céginformációs Szolgálatnak – ez a határidő idén május 31-e. A benyújtást tavaly óta elektronikus úton, a kormányzati portálon keresztül kell megtenni.

 

Amit be kell adni

"A beszámolóhoz egy elektronikus űrlapot kell mellékelni, amelyhez csatolni kell a mérleget, az eredménykimutatást, a kiegészítő mellékletet, a független könyvvizsgálói jelentést, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot, továbbá az államkincstár igazolását a háromezer forint összegű költségtérítés befizetéséről” – mondta Kisné Szabó Anna, a BDO Magyarország könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég könyvelési üzletágának cégvezetője. A társaságok a papír alapú beszámoló egy eredeti példányát tíz évig kötelesek megőrizni.
Az éves beszámoló mellé elkészített üzleti jelentést nem kell nyilvánosságra hozni, viszont az érdekeltek számára lehetővé kell tenni, hogy azt megtekinthessék a vállalkozás székhelyén.
Ha bármelyik csatolmányt nem mellékeli a vállalkozás, vagy nem, esetleg késve fizeti be a költségtérítést, a hatóságok úgy tekintik, hogy a cég nem teljesítette közzétételi kötelezettségét.
Törölhetik a vétkező céget

Ebben az esetben az APEH 15 napos határidővel felszólítja a vállalkozást a kötelezettség teljesítésére. Amennyiben nem tesz eleget ennek, az adóhatóság hatvan napos határozott időtartamra felfüggeszti a cég adószámát.  Utóbbi időszak alatt a vállalkozásnak nincs adó-visszaigénylési és adó-visszatérítési joga, ugyanakkor adófizetési kötelezettsége továbbra is fennáll.

Amennyiben a vállalkozás ezt követően sem teljesíti kötelezettségét, a cégbíróság – az APEH értesítése alapján – 15 napon belül megszűntnek nyilvánítja és törli a cégjegyzékből, figyelmeztet Kissné Szabó Anikó.

Lecsökkent a mulasztók száma

Az e-beszámolót annak érdekében vezették be, hogy az automatikus ellenőrzés által drasztikusan csökkentsék a beszámolók benyújtását elmulasztó cégek számát. Ez a jelek szerint sikerült is, hiszen míg korábban becslések szerint évente 50-60 ezer cég nem tett eleget ezen kötelezettségének, addig a tavalyi év végéig az APEH mindössze pár száz esetben rendelte el az adószám felfüggesztését emiatt.
Azokat a szervezeteket, amelyek nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá (egyéni cég, egyéni vállalkozók, az eva-törvény szerinti bevételi nyilvántartást vezető betéti társaságok), sem a beszámoló-készítési, sem a letétbe helyezési kötelezettség nem terheli.

Forrás: Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes