Folyamatban az M2-es autóút előkészítése

Továbbra is a tervek szerint halad az M2-es autóút kiépítésének előkészítése. A korábban 2/A útként ismert közutat 2013-ra építhetik ki kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá Budapest és Vác között. A projekt előkészítésére 6 milliárd forintot irányoztak elő, ennek 15 százaléka hazai forrás, a többit az Európai Regionális Fejlesztési Alap állja.

Az M2 autóút Budapest és Vác között 19,25 kilométer hosszon épülhet meg, 110 km/óra tervezési sebességgel, burkolt leállósávokkal, két új csomóponttal. Az érintett önkormányzatok kezdeményezésére a 2. számú főút és az M2 autóút közötti kapcsolat biztosítása érdekében két összekötő utat terveznek, Sződligetnél és Dunakeszinél. A fejlesztés részeként 3,3 kilométeren új nyomvonalon épülhet meg a sződligeti összekötő út, valamint 4,22 kilométeren a Dunakeszi és Göd belterületét tehermentesítő dunakeszi bekötőút.

„Az előre meghatározott ütemben folyik a gyorsforgalmi úttá történő bővítés előkészítése – tájékoztatott Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. – A kiviteli és tenderterv elkészítésére a nyílt közbeszerzési eljárás lezárult. A projekt már rendelkezik a szükséges környezetvédelmi és építési engedéllyel, a területszerzés folyamatban van, megelőző régészeti feltárás egy lelőhelyen szükséges.”
„Ideális esetben a kivitelező kiválasztása 2011 végén megtörténhet, az építési munkák pedig 2013 végére fejeződhetnek be, vagyis ekkora vehetik birtokba a közlekedők a kétszer két sávos M2 autóutat” – tette hozzá a szakember.

A jelenleg részben kétszer két, részben kétszer egy sávos, külön szintű csomópontokkal rendelkező M2 út E77 jelzéssel része az európai úthálózatnak; a távlati tervek szerint az országhatárig megépülő M2 gyorsforgalmi út pedig a TEM (Trans European Motorway) hálózatnak is részét képezi majd.
A fejlesztés a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) „térségi elérhetőség javítása” akciótervének égisze alatt valósulhat meg. Az előkészítésre 6 milliárd forint áll rendelkezésre. „A kivitelezési költségek egy részét az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kívánjuk megvalósítani, az ehhez szükséges pályázati dokumentáció előkészítése, a költség-haszon elemzés és az elbíráláshoz szükséges egyéb dokumentációk összeállítása folyamatban van. A pályázat beadása az Európai Bizottsághoz ez év végéig megtörténik” – mondta el a NIF kommunikációs vezetője.

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes