Fogynak az autóipari beszállítók

A gépjármű-forgalmazók után az autóipart is elérte a válság második hulláma, az idén az első félévben csaknem annyi autóipari beszállító ellen indítottak felszámolási eljárást, mint tavaly egész évben – közölte az Opten Kft. kedden az MTI-vel.

Az autógyártókra, illetve az ágazat beszállítóira nehezedő nyomás immár számokban is jelentkezik: tavaly összesen 9 céget számoltak fel ebben az ágazatban, 2010 első felében pedig már 7-et.

A közlemény idézi Csorbai Hajnalkát, a cég stratégiai igazgatóját, aki elmondta: annak ellenére sem javul az ágazat helyzete, hogy másfél-két éve már lezajlott egy nagyon jelentős tisztulási folyamat.

Hasonló az arány a végelszámolt vállalkozásoknál: tavaly egész évben 7 céget szüntetett meg saját tulajdonosa, idén június végéig pedig már 5-öt. A kis számok ellenére nagy termelőerejű cégekről van szó, az ágazat 2008-as összes árbevétele 3.500 milliárd forint volt.
Az Opten statisztikája szerint az ágazatban foglalkoztatottak összlétszáma stabilizálódott: az elmúlt 12 hónapban mindig 50 ezer ember körül mozgott. A nagy visszaesés 2009 januárja és júniusa között következett be, amikor 15,3 százalékkal csökkent az ágazatban dolgozók száma.
Visszaesett a cégalapítási kedv is, hiszen mindössze 10 új vállalkozás alakult az első félévben, míg 2009 első félévében 12. A tavalyi éves szám 25 volt. Korábbi eljárások nyomán is kevés vállalkozást, mindössze 3-at töröltek.

Az első nagy megszűnési hullám inkább 2008-ra volt tehető, hiszen a tavalyi első félévben a korábbi felszámolások és végelszámolások 10 törlést eredményeztek – közölte az Opten.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes