Évenkénti műszaki vizsgát vezetne be az EU

Közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva módosulhatnak a gépjárművek műszaki ellenőrzésére vonatkozó uniós szabályok. Az Európai Unió 2020-ra felére akarja csökkenteni a közúti balesetek halálos áldozatainak számát. Ugyancsak változás lehet, hogy bűncselekménynek számítana a kilométeróra-visszatekerés.

 

Az Európai Unió közlekedésért felelős miniszteri tanácsülésén ismét tárgyaltak a műszaki vizsgára vonatkozó uniós szabályok módosításáról hétfőn Luxemburgban, ahol Magyarországot Várhelyi Olivér nagykövet, a magyar uniós állandó képviselet helyettes vezetője képviselte. A most javasolt változtatások szerint a hatévesnél idősebb autókat évente kellene vizsgáztatni.
Várhelyi Olivér szerint az erről folyó egyeztetések még nagyon kezdeti szakaszban vannak, az viszont már most körvonalazódott, hogy ezt a tagállamok többsége nem támogatja. A bizottság azzal indokolja a javaslatot, mert adataik szerint az öt évnél idősebb járműveknél jelentősen megemelkedik a műszaki hibából fakadó halálesetek száma.
A tanácshoz közeli forrás szerint a jogszabály-módosítás a kilométeróra-csalókkal szemben is fel akar lépni, mert a tagállamok úgy ítélik meg, hogy ez a használtautó-piac jelentős részét érinti. Az óra-visszatekerés megakadályozása érdekében minden műszaki vizsgán rögzíteni kellene a kilométeróra állását, a műszer megpiszkálását pedig büntethetővé kellene tenni.

forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes