Értékesítés helyett közraktározás

Nem érdemes most értékesíteni a frissen learatott búzát, mert kifejezetten nyomottak az árak a piacon – hívta fel a gazdák figyelmét Jakab István
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke tegnap megerősítette lapunk információját, amely szerint nepperek jelentek meg a búzatáblák szélén, és kihasználnák a termelők kiszolgáltatottságát.

A tavalyi termésmennyiséghez hasonló, 3,76 millió tonna körüli búzát arathatnak le a magyar gazdák az idén – mondta tegnap Jakab István Magosz-elnök. Az aratás eddigi tapasztalatai alapján kijelentette, hektáronként 3,2-4 tonna között ingadozik a termés mennyisége, a búza minősége jó, a szemek jól peregnek, s a kedvező időjárásnak köszönhe­tően fuzáriumfertőzéstől sem kell tarta­niuk a gazdáknak.

Jakab megerősítette a Magyar Hírlap azon információját, hogy spekulánsok és nepperek százai jelentek meg a búzatáblák mellett. Megírtuk, építőipari és ingatlanpiaci cégek, vállalkozók próbálják rátenni a kezüket a gazdák frissen betakarított terményére, miután abban bíznak, hogy később drágábban értékesíthetik a most alacsony áron megvásárolható búzát. A tevékenységi körüknek megfelelő, haldokló építőipari ágazatban ugyanis nem tudják forgatni a pénzüket.

„Ne értékesítsék azonnal a termelők a betakarított termést, mert nyomottak az árak. Volt, ahol harmincnyolcezer forintot kínáltak a termelőnek egy tonna búzáért. Arra kérjük a gazdákat, hogy éljenek a közraktározás lehetőségével. Az előzetes prognózisok szerint ugyanis kevesebb gabona terem a világon az idén, így később keresleti piac alakul majd ki” – jelentette ki Jakab István. Hangsúlyozta, jelenleg pang hazánkban a búzapiac, mert a kereskedő cégek és a felvásárlók kivárnak, hogy így törjék le a pia­ci árakat, s hasznot húzzanak a kiszolgáltatott termelőkből. Kiemelte: legalább ötvenezer forintos tonnánkénti ár szükséges ahhoz, hogy szolid nyeresége legyen a termelőnek, miután a búza önköltsége száznegyvenezer forintra rúg hektáronként.

forrás: AgroLine.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes