Energiatakarékosság Energiahatékonyságot javító uniós fejlesztési programot támogat az RFV

Lezárult az Intelligens Hálózat program első szakasza, amely eredményeképp már hazánkban is három településen működnek az energiafogyasztást pontosabban követő intelligens mérőberendezések.

Lezárult az Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) Nyrt. szakmai és anyagi támogatásával zajló „Intelligens Hálózat” program első szakasza. Az úttörő kezdeményezés eredményeképp már hazánkban is három településen működnek az energiafogyasztást pontosabban követő „intelligens mérőberendezések”. Az eddigi eredmények ismeretében az RFV Nyrt. folytatni kívánja részvételét a programban.

Az RFV Nyrt. hat hónapja támogatja azt az EU-s fejlesztési kezdeményezést, amelynek célja, hogy Magyarországon is kidolgozzák az energiafogyasztás korszerű technikai mérési módszerét (Smart Metering). A társaság 5 millió forinttal járul hozzá a megújuló energiaforrások szélesebb körű elterjedését is eredményező, nemzetközi és hazai partnereket tömörítő EU-s fejlesztési projekt lebonyolításához. Az „intelligens mérés” bevezetése megteremtheti a tudatos energiafelhasználást segítő tarifarendszer meghonosításának szakmai alapjait is. Első lépésben Veszprém Megye Önkormányzatának három intézményében Külsővaton, Lesencetomajon és Dákán működnek a beszerelt intelligens fogyasztásmérők, s az eddigi eredmények rendkívül bíztatóak.

Az „Intelligens Hálózat” rendszerének kidolgozása és jogi elfogadása egyrészt segítheti majd a verseny további erősítését liberalizált energiapiacunkon, másrészt a fogyasztók a mainál könnyebben ellenőrizhetik a szolgáltatók méréseit és számlázását, illetve pontosabb mérőleolvasási adatokhoz juthatnak. Ezáltal bővülhet a tarifaválaszték, a szolgáltatói ajánlatok jobban összemérhetőek lehetnek, a mérési rendszer átláthatóbb és informatívabb lesz, egyszerűsödhet a szolgáltató-váltás és nem utolsó sorban az energiafogyasztás is tudatosabb lesz.

„Magyarországon a primer energiaigények mintegy 50 %-át teszi ki az épületek energiafelhasználása, nem véletlen, hogy az épületenergia hatékonyság javítása kiemelt jelentőséggel bír mind az EU-s, mind a hazai energiapolitikai célok megvalósításában. Az „intelligens mérés” rendszerének elterjesztése így fontos első lépés a helyes irányba, s emellett teljesen egybevág az RFV stratégiai elképzeléseivel”, véli Makra József, az RFV Nyrt. alelnöke.

A fejlesztés során az „Intelligens Hálózat” energiafogyasztási mérési technológiáját használják majd kísérletképpen Veszprém Megye Önkormányzatának 14 intézményében. Azt kívánják bemutatni, hogy három év alatt, tudatosan átalakított technológiával és tudatos fogyasztási szemlélettel mennyi energia és költség takarítható meg. A projekt résztevői szerint az így nyert gyakorlati eredmények vezethetnek majd egy szélesebb körű szemléletváltáshoz.

„Az RFV Nyrt., mint a korszerű energiafelhasználási rendszerek egyik legnagyobb alkalmazója, nagy jövőt lát az „intelligens mérési” rendszerek kifejlesztésében és elterjesztésében. A projekt eredményeiből levont következtetések segíthetik a társaság energiaracionalizálási tevékenységét, s így üzleti lehetőséget jelentenek az RFV számára” – mondja Makra József.

A mérőmódszer a fogyasztók és a kis– és középvállalatok számára is lehetővé tenné, hogy jobban megismervén saját energiafelhasználási szokásaikat, költséghatékonyabban tervezhessék át rendszereiket, illetve tudatosabban korszerűsíthessék fűtési eszközeiket (pl. napenergia célzott felhasználásával vagy a tudatosan az éjjeli órákban működtetett előreprogramozható háztartási gépekkel).

Az EU ugyan minden országban segíti az energiatakarékos, környezettudatos szemlélet elterjesztését, de egyelőre még kevés uniós államban vezettek be költség-hatékony és tudatos energiafelhasználást támogató energia tarifarendszereket. Olaszország jó példával szolgál, itt már a háztartások 80%-ában intelligens mérés működik és Linz városát is teljes mértékben felszerelték már megfelelő mérőeszközökkel.

Az EU-s project magyar nemzeti koordinátora a Csanády & Partnerei Területfejlesztési, Gazdaságfejlesztési és Befektetési Tanácsadó Kft, projektpartnere és társfinanszírozója az RFV Nyrt. A nemzetközi projektben angol, portugál, osztrák, lengyel és magyar szakemberek, szakvállalatok vesznek részt.

Navigáció:

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes