Elkezdődhet az elektronikus jegyrendszer megvalósítása

Elkezdődhet Budapesten az elektronikus jegyrendszer bevezetése a közösségi közlekedésben, ha a képviselők megszavazzák György István főpolgármester-helyettes javaslatát.

A főváros honlapján pénteken közzétett javaslat szerint a tarifarendszer-projekt első lépéseként a főváros megbízza a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy kezdje el a projekt előkészítését.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi, papíralapú rendszer drága, rugalmatlan és kényelmetlen az utasok szempontjából, veszteséges, nehezen ellenőrizhető, valamint kevés információt ad a szolgáltatónak.

A BKK több konzultációt is folytatott, ezek alapján az elvárások között szerepel, hogy a rendszer automatikusan alkalmazza az utazási paraméterek alapján a kedvezményeket, és alkalmas legyen a parkolási bírságok, behajtási díjak kezelésére is. Szükség van arra továbbá, hogy a rendszer felszálláskor jelezze, érvényes, vagy érvénytelen-e a jegy, a díjfizetésre használt összeget pedig ATM-en, vagy internetes felületen keresztül is fel lehessen tölteni.

A BKK ezen túlmenően forgalmi információkat is szeretne kapni az új elektronikus rendszerben, ezért azt is elvárják, hogy az utazási szokásokról, a járatok kihasználtságáról, és a járatokon jelentkező menetdíj-bevételekről is minél pontosabb adatokat rögzítsen.

Bár György István a rendszer kivitelezésére nem írt pontos összeget, jelezte, hogy a beruházás megtérülését a jegyek és bérletek forgalmazási költségeinek csökkentésétől, a bliccelés visszaszorulásától és a közösségi közlekedés optimalizálásától várja.

A koncepció kidolgozásának megindításáról a közgyűlés várhatóan jövő szerdai, rendkívüli ülésén dönt majd.

forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes