Eljárás a munkaviszony megszűnése, illetve megszüntetése esetén

Az elbocsátások időszakában nem árt tisztában lennie munkaadónak és munkavállalónak egyaránt azzal, milyen kötelezettsége is van ilyenkor a feleknek.

A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor, illetve megszűnésekor munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg. Ez főszabály, vagyis ettől érvényesen eltérni nem lehet. A felmondási idő felének letöltése alól a munkavállalót fel kell menteni, de a munkáltató egyéni döntése alapján a felmondási idő teljes egésze alól is felmentheti a munkavállalót.
A munkaviszony megszüntetésekor, illetve megszűnésekor a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Rendes felmondás esetén a munkáltató legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles kiadni az igazolásokat és kifizetni a munkabért. Ha a munkaviszony próbaidő alatt azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással, azonnali hatályú közös megegyezéssel szűnt meg, akkor a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni.

További részletek –>

- hrportal.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes