Elég hatékonyak a tehergépjárművei?

Jó a járműveim kihasználtsága? Elég hatékonyan történik a rakodásuk? Ilyen kérdések megválaszolására alkalmas a Logisztikai Cégröntgen raktári problémafeltáró módszertancsomag Járműkezelési Modulja, mely cikksorozatunk negyedik részének témája.

Egy, a logisztikai rendszert feltérképező módszertancsomagból nem hiányozhat a járműveket felmérő rész sem. A Logisztikai Cégröntgen Járműkezelési Modulja segítségével bármelyik kiszállítással foglalkozó cég saját maga megvizsgálhatja járműkezelésének hatékonyságát.

A módszertancsomag tartalmazza a méréshez szükséges mérőlapokat, stoppert, tollat, és természetesen az elengedhetetlen útmutatót, amely a mérési segédleteket is magában foglalja. A módszertancsomag ezen moduljával a járművekkel kapcsolatban két kérdéskörre kapunk választ: egyrészt a járművek kihasználtságáról tudunk meg információkat, másrészt pedig a járművek telephelyen eltöltött idejéről és a velük végzett tevékenységekről informálódhatunk.

A mérés során a mérőszemély fogja a mérőlapot, a tollat és a stoppert, majd egy-egy járművet követve feljegyzi, hogy az adott járművel melyik időpontban mi történik (papírok intézése, várakozás, egyéb). Egy jármű mérésének kezdetén kitöltésre kerülnek az adott jármű súlybeli és térfogatbeli kihasználtsági jellemzői is.
Az adott cég járműveinek lemérése, majd az adatok a mellékelt CD-n található Excel fájlba gépelése után azonnal láthatók az eredmények. Külön látható a kiszállítást és a beszállítást végző, a kis teherbírású (3,5 t és kevesebb), illetve a nagy teherbírású járművek műveleti idői, azaz hogy mennyi időt töltenek a telephelyen és azt jellemzően mivel töltik. A fájl nem csak kiszámolja a végeredményt, hanem jelzi is, hogy mely területen szükséges fejlesztést vagy felülvizsgálatot elvégezni.
A járművek kihasználtságával kapcsolatban mind a térfogat-, mind a tömegkihasználtság mérésre kerül, hiszen különböző termékeknél változó, hogy melyik fontosabb. Az ennél a résznél kapott eredményekből látható az átlagos térfogat-kihasználtság, az átlagos tömegkihasználtság, valamint az egy járműre eső túlterhelés mértéke is. A fentiekhez hasonlóan itt is piros-sárga-zöld színnel és magyarázattal jelzi a módszertancsomag kiértékelője, hogy az adott érték utal-e valamilyen hiányosságra, amelyen változatva növelhető a hatékonyság.
A Járműkezelési Modul segítségével tehát gyors áttekintő képet kaphatunk cégünk járműkezelésének hatékonyságáról: a járművek műveleti időiből következtethetünk arra például, hogy túl sok adminisztráció történik (tehát érdemes például a menetlevél-kiadást felgyorsítani, egyszerűsíteni), a térfogat- és tömegkihasználtságból pedig láthatjuk, ha a járműveink nem eléggé kihasználtak (természetesen ennek lehetnek kereskedelmi okai, de jó, ha tiszta képet látunk).

A következő részben a beszállítók kiszolgálási színvonalának értékelésére alkalmas modult mutatjuk be részletesebben.

Forrás: raktar.info.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes