Elemzők: pozitív jel az ipari termelés bővülése

A június-júliusi megtorpanás után kedvező jelként értékeli az ipari termelés szeptemberi bővülését a Takarékbank és a Raiffeisen elemzője, akik szerint idén átlagosan körülbelül 5,5 százalékkal emelkedhet az ipari termelés.

    Az ipari termelés volumene augusztushoz képest 3,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint szeptemberben. Az előző év azonos időszakához viszonyítva  3,0 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index szerint egyaránt.  
    Az év első kilenc hónapjában  6,2 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakával összehasonlítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján kedden.
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában hangsúlyozza, hogy a várakozásokat jóval felülmúlta az ipari termelés szeptemberi növekedése. Hozzáfűzte, hogy az ipari új megrendelések és a rendelésállomány augusztusi megugrása, illetve az szeptemberi beszerzési menedzser index is javulást vetített előre.
    Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a következő hónapokban a külső kereslet jelentős lassulása miatt gyenge teljesítményt nyújthat az ipar, azonban decemberben bázishatás miatt jelentős megugrás várható. A július-szeptemberi ipari adatok alapján feltételezhető, hogy a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) növekedést mutathat az előző negyedévhez képes. 2012-ben a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek – hangsúlyozta Suppan Gergely.
    Előrejelzése szerint idén az ipari termelés növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6-6,5 százalékra gyorsulhat.
    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek elmondta: kedvező, hogy éves szinten is bővült az ipari termelés, bár az év eleji és tavalyi dinamika, amely elsősorban a feldolgozóipari export által húzott gazdasági növekedést jellemezte, az év közepétől megállt.
    Hozzátette: a friss adatokból ugyanakkor úgy tűnik, hogy a június-júliusi hirtelen megtorpanás után augusztus-szeptemberben kis visszakapaszkodás volt, az export is bővült. Ez a trend az év végéig fennmaradhat, de nem várható a növekedés felgyorsulása – vélekedett Török Zoltán.
    Kiemelte, hogy várakozásai szerint 2012 elején ismét stagnálás, sőt visszaesés következhet, elsősorban a külső negatív körülmények hatására, ez pedig a magyar gazdasági teljesítményre is rányomja majd a bélyegét. Kifejtette: az elmúlt öt évben alapvetően a feldolgozóipari export határozta meg a gazdasági növekedést.
    A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a szeptemberi adatban már kissé benne van a forint gyengülésének hatása, ez a következő hónapokban még erőteljesebben látszani fog. Nagy kérdés, hogy a gyenge forint árfolyam mennyiben tudja segíteni a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) exportteljesítményét, és ezzel  termelését – mondta.
     A szakértő elmondta: az ipari termelés idén éves átlagban 5,5 százalékkal bővülhet, jövőre pedig stagnálhat.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes