Elemzők: már érződik a Mercedes-hatás

Noha az ipari termelés volumene éves összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkent májusban, az egyhavi 3,2 százalékos emelkedésen már érződik a Mercedes-hatás – mondták az MTI által kérdezett elemzők pénteken, akik szerint az év egészében az ipar 1-3 százalékos növekedést produkál.

Az idén májusban az előzetes adatok szerint 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index 1,9 százalékos növekedést jelez. Az előző hónaphoz képest 3,2 százalékkal nőtt az ipari termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elemzői konszenzus 0,5 százalékos csökkenést jelzett az egyhavi kiigazított adatra, ehhez képest a KSH 3,2 százalékos növekedést mutató adata pozitív meglepetés – mondta Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője hozzátetette, hogy bankja 0,8 százalékos többletet várt, de számára is meglepő a 3,2 százalékos bővülés.

A havi tisztított adatok erősen kilengenek, áprilisban 2,3 százalékkal csökkent, májusban 3,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, azaz a két utolsó adat szinte kioltja egymást – hangsúlyozta Árokszállási Zoltán, aki a Mercedes gyár fokozatos felfutásával is magyarázta a májusi növekedést, bár jelezte, hogy ezt még a részletes adatoknak is alá kell támasztaniuk.

Az év további részében növekedésre válthat az ipari termelés, s 2012 egészében "összejöhet 1-2 százalékos többlet, de a mi korábbi 3,5 százalékos növekedési várakozásunk már aligha" – fogalmazott az Erste Bank elemzője, akinek az idei GDP előrejelzése mínusz 0,5 százalék.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint a várakozásoknál kisebb mértékben, 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest, azonban munkanaphatással megtisztítva a várakozásokat lényegesen felülmúlva, 1,9 százalékkal nőtt az előző havi 3,1 százalékos visszaesés után.

Az elemző szintén figyelemre méltónak tartja a havi 3,2 százalékos növekedést. Hozzátette, hogy a javuló ipari termelést az új rendelések és a rendelésállomány megugrása, valamint a beszerzési menedzser indexek már jelezték. Látható, hogy a májusi ipari adatokban már megjelent a Mercedes kecskeméti üzemének a hatása, ahol fokozatosan fut fel a termelés – júliusban vezetik be a második műszakot -, így a következő hónapokban tovább gyorsulhat az ipari termelés növekedése – fejtette ki a TakarékBank elemzője.

Suppan Gergely úgy véli, hogy az ipari termelés javulásához az élelmiszeripar növekvő kibocsátása is hozzájárult. Ugyanakkor az igen gyenge külső és belső kereslet miatt a növekedés várhatóan visszafogott lesz az év hátralevő részében. Az év egészére a TakarékBank 2,5-3 százalékos ipari termelési többlettel számol.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes