Éled a remény a kkv-kben, visszaszorulóban a pesszimizmus

Habár kilábalásról még nem beszélhetünk, a pesszimizmus egyre kevésbé jellemzi a cégeket: javuló várakozások, kevésbé súlyos gazdasági terhek formálják a vállalkozások jövőképét. Kutatássorozatában a BellResearch a mikrocégek és a kkv-k financiális helyzetét és igényeit vizsgálta.

 

Az elmúlt évek pesszimizmusa kezd alábbhagyni a hazai mikro- és kkv-szegmens szereplőinél: egyre több cég véli úgy, hogy a közeljövőben javulni fognak a vállalkozások kilátásai – állapította meg pénzügyi felméréssorozatának legújabb elemzésében a BellResearch kutató- és tanácsadócég. A kutatás az egymilliárd forint alatti árbevételű, legalább egy főt foglalkoztató társas vállalkozások gazdasági döntéshozóinak véleményét leképezve mutatja be a szegmens legfontosabb szempontjait, amelyek alapján pénzügyi döntéseiket meghozzák. 2008 utolsó negyedéve, vagyis a gazdaság motorjának tekinthető szektort mélyrepülésbe taszító válság kirobbanása ezen a téren alapvető változásokat hozott.

Az elmúlt időszakban az állandósult reményvesztettséget, kilátástalanságot tükrözte a gazdasági depresszió, de az új év beköszöntére már látni vélik a szereplők a fényt az alagút végén – mutat rá Harsányi Gábor, a BellResearch új üzletágak igazgatóhelyettese.

A megkérdezett közel ezer cég döntéshozói továbbra is a körbetartozást látják a legnagyobb problémának, de már ebben a tekintetben is javuló vélemények köszönnek vissza: míg egy évvel korábban 91%, most már "csak" 85% említi kritikus jelenségként a körbetartozást. Ennél is látványosabb a javulás az árbevételek tervezhetőségének tekintetében, hiszen korábban tízből hét, mostanra viszont tízből hat vállalkozás pénzügyi vezetője nevezte meg problémaként a cég ingadozó árbevételét.

Hasonló kép körvonalazódik a hitelezés kérdéskörében is. Az e téren érintett mikrovállalatok és KKV-k 28%-a számára jelentett problémát a törlesztés az egy évvel korábbi felmérés eredményei szerint, jelenlegi kilátásaikat viszont már kedvezőbben ítélik meg, amit jelez ezen arány 15%-ra történő csökkenése. A válság éveiben voltak, vannak azért szerencsésebb helyzetben levő vállalkozások is – mutat rá a BellResearch elemzése. A közgondolkodás szerint minden szereplőt megérintettek a krízis nehézségei (köztük a bevételek visszaesése és az ügyfélszám csökkenése), mégis találunk olyan ágazatot, amelyik sokkal kevésbé esett áldozatul. A vizsgált cégek 6%-a semmilyen mértékben nem szenvedte meg a válságot, ezek többségében az agráriumból kerültek ki.

Mikroszinten már a formálódó optimizmus a jellemzőbb, ez azonban makroszinten még nem érzékelhető – világítanak rá a kutatók. A válság végének várható idejét illetően a vállalkozások vezetőinek negyede-ötöde bizonytalan, és nem tudott érdemi választ adni. A véleményt alkotóknak azonban a kétötöde úgy gondolja, saját cége legkésőbb 2012-ben kilábal a válságból, ugyanezt az iparáguk egészére vetítve közel ugyanennyien vélik. Az EU és Magyarország vonatkozásában a várakozások hosszabb időt vetítenek előre (a konkrét választ adók harmada, illetve ötöde szerint lesz vége a válságnak 2012 végéig), míg az USA gazdasága ekkorra minden második, véleményt nyilvánító döntéshozó szerint kilábal a recesszióból. Összességében tehát az látszik, hogy a cégek a tágabb gazdasági környezet kilátásainál erősebb bizakodással tekintenek a saját jövőjükre.

Az eredmények forrása

A közölt eredmények a BellResearch kutató- és tanácsadócég A mikrovállalkozások és a kkv-k pénzügyi igényei, 2011 című szindikált elemzéséből származnak. A kutatás 997 cég gazdasági döntéshozójának telefonos megkérdezésével, 2010 novemberében készült. A minta +/-3,1% mérési pontosság mellett, árbevétel, tevékenységi kör és regionális elhelyezkedés szerint reprezentálja a legfeljebb 1 milliárd forint árbevételű, legalább 1 főt foglalkoztató gazdasági társaságok alapsokaságát

forrás: imcc.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes