Elbontott szervizút az M7 mellett – Az alvállalkozók bosszúja

Alighogy elkészült, máris bontani kezdtek egy, az M7-es sztráda mellett, Zalakomárnál vezető, állami tulajdonban lévő szervizutat. A bontás hátterében a kifizetetlen útépítők bosszúja áll.

Munkagépek sorakoztak szerda reggel Zalakomár határában, a szántók között vezető, hivatalosan 17-es számúnak nevezett kavicsos szervizúton. Nyolc óra körül nekiláttak a munkának: a markoló teherautókra kanalazta a kavicsból, földből épített utat – pedig az épp a napokban készült el.

A vadonatúj út szétbontásának és elhordásnak előzményei 2008-ig nyúlnak vissza. Akkor adták át az M7-es sztráda Zalakomár és Nagykanizsa között vezető szakaszát, ami több mezőgazdasági területet kettévágott. Emiatt a környéken tíz kilométer hosszú szervizúthálózatot kellett kialakítani, hogy meg tudják közelíteni a földeket a mezőgazdasági gépek. A munkálatokra a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tavaly adott megbízást a PVT-M7 Konzorciumnak. Az érdemi munka azonban megoszlott az „öt-hat szintes” alvállalkozói láncolat között. Az úthálózat, amelynek része a tizenhetes szakasz, a napokban elkészült, és bár a műszaki átadásátvétel még hátra lett volna, a fővállalkozó azonban már kifizette közvetlen alvállalkozójának az építés mintegy 250–300 milliós költségét – a pénz azonban már nem, vagy csak részben jutott el a láncolatban a sor végén várakozó öt-hat alvállalkozókhoz.

– Töltésföldet, mészkövet szállítottunk a területre, ám a fizetségünkre, 83,6 millió forintra hiába várunk – mondja Mezőfi Zoltán, a Zalasprint-M Kft. ügyvezetője. – Minket a Nyírút Építőipari és Kereskedelmi Kft. bízott meg, de amikor fizetni kellett volna, a cég vezetői elérhetetlenné váltak, majd csalás miatt előzetes letartóztatásba kerültek. Ezután egy úgynevezett engedményezési szerződés alapján az alvállalkozói lánc egy magasabban lévő, a Nyírút felett álló tagjához, a balatonfüredi Kutas B.B.B. Kft.-hez fordultunk. Ez a társaság viszont csak járandóságunk felét fizette ki.

 

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes