Eladó a szerb nemzeti légitársaság

Vagyona egy részének eladásával megszabadítják adósságaitól, majd eladják a szerb nemzeti légitársaságot – írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.

A szerb nemzeti légitársaság, a JAT eladásáról Mirko Cvetkovic szerb kormányfő nyilatkozott a Press című szerb lapnak. A kormányfő közölte, hogy a JAT eladásával kapcsolatos kérdéseket a húsvéti ünnepek utáni kormányülésen vitatják meg. Hozzátette, hogy az állami légitársaságot az eladás előtt megszabadítják adósságaitól vagyona egy részének eladása révén.

A Magyar Szó által hivatkozott gazdasági elemzők álláspontja szerint ugyan jó döntés a JAT privatizációja, de lehet, hogy a cég felhalmozott adósságait a végén mégis az adófizetők pénzéből rendezik majd. A kormány elképzelései szerint az egyik lehetséges verzió a magánosításra az lehet, hogy az állam egy új vállalatot hoz létre. Ez átveszi a JAT dolgozóit és a cég teljes tevékenységi körét, az adósságokat pedig a vagyon egy részének eladásával rendezi.

A JAT eladósodása a kilencvenes években kezdődött, jelenleg a légitársaság vesztesége évi több millió euróra rúg. Egyes szakértők szerint egyáltalán nem biztos az, hogy a JAT vagyonának eladása fedezni tudja majd az adósságokat. Az eladással kapcsolatban egyelőre  kérdéses, hogy az állam a vállalat egészétől "megszabadul-e", vagy annak csupán bizonyos részétől. Privatizációs kísérletre már volt példa két évvel ezelőtt, amikor is, érdeklődő hiányában kudarcba fulladt a vállalat többségi tulajdonának eladása – írja a Magyar Szó.

MTI

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes