Egyszerűsített foglalkoztatás: ügyfélszolgálaton lehet érdeklődni

Telefonos, illetve internetes tájékoztató szolgálat segíti a tájékozódást az augusztus elsején hatályba lépett egyszerűsített foglalkoztatás szabályaival kapcsolatban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, alkalmi munka adminisztrációját lényegesen megkönnyítő szabályváltozások alkalmazásánál felmerülhetnek jogértelmezési kérdések, ezért működteti a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatáspolitikai Államtitkársága átmenetileg az ügyfélszolgálatot az érintett munkáltatókat és munkavállalók segítésére.

A kérdéseket az alkalmimunka@ngm.gov.hu e-mail címen vagy a helyi tarifával hívható – elsősorban az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésére szolgáló – 185-ös telefonszámon keresztül lehet feltenni. A témában eddig felmerült kérdések és válaszok a http://ngm.gov.hu/feladataink/alkalmimunka.html címen olvashatók.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait a mezőgazdasági-, valamint az idegenforgalmi idénymunkára, továbbá az alkalmi munkára lehet alkalmazni. A megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámot alapul véve az így foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg 1-5 fő között a 2 főt, 2-20 fő között a 4 főt, 20 fő átlagos statisztikai létszám felett pedig a munkavállalók 20 százalékát. Ha a munkaadó főállású munkavállalót nem foglalkoztat, akkor jogosult az éves munkaidőkeret 20 százalékát meg nem haladó időtartamban alkalmi munkásokat, egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazni.

Az alkalmi munka összesen legfeljebb öt egymást követő napig, egy hónapon belül 15 napig, egy éven belül pedig legfeljebb 90 napig tarthat.

A közteher mezőgazdasági-, valamint az idegenforgalmi idénymunka esetén napi 500, míg alkalmi munka esetén napi 1.000 forint. Ezt a munkaadó fizeti, a munkavállalónak kifizettet bérnek viszont az egésze jövedelem, és a munkavállalónak bevallást sem kell tennie arról. A közterhet a következő hónap 12. napjáig kell átutalni az adóhivatalnak.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes