Egyszerű, de minden előírásnak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer épül Pakson

Készülnek a tervei annak a hulladékgazdálkodási rendszernek, amelyet Paks hat környező településsel szeretne 2012-ben üzembe helyezni. A rendszer a ma engedélyeztethető legegyszerűbb, de eleget tesz az európai uniós követelményeknek – jelentette be szerdán Hajdú János, Paks polgármestere a témában tartott sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, Paks és térsége hulladékgazdálkodási rendszer terveinek készítése mellett folyik a hatósági engedélyek beszerzése, a társulás megalapítása. Ezek a lépések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a társult települések részt vegyenek a Környezet és Energia Operatív Program pályázatának második fordulóján. Az elsőben az előkészületek 61 millió forintos költségének 95 százalékát már elnyerték.
A második forduló már csak 70 százalékos támogatással kecsegtet, így az 1,6 milliárd forint összköltségű projekthez 480 millió forint önerőre lesz szükség. Ezt lakosság arányában osztják fel a résztvevők. Paksra 300 millió forint jut, de folyik egy olyan konstrukció kidolgozása, amelyben a maradékot is magára vállalja Paks, mondta Hajdú János.
2012 elejére tervezik a telep megnyitását a jelenlegi paksi szeméttelep helyén. Az új létesítmény a lehető legegyszerűbb, és legolcsóbb fenntartású lesz, amilyet ma engedélyeztetni lehet Magyarországon.
Sikerült elérnünk a környezetvédelmi minisztériumnál, hogy egyszerű rendszert fogadjanak el" – mondta a polgármester. Ezzel együtt a hulladéktároló eleget tesz majd annak az alapkövetelménynek, hogy a lehető legtöbb üveget, műanyagot, papírt, vasat, építési hulladékot és szerves anyagot leválasszák. Ezután azonban a kommunális hulladék a legegyszerűbb úton jut majd el a lerakóhoz. Csupán aprítására kerül sor, amelyet viszont nem követ az a mechanikai-biológiai hulladékkezelés, amit a nagy rendszereknek előírtak. Ezzel a beruházási költségekből egymilliárd forintot lehet megtakarítani és az üzemeltetés is jóval olcsóbb lesz.

Hulladék adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségek

Hulladékos adatszolgáltatási kötelezettségek terén jártas oktatónk segítségével könnyen, közérthető módon sajátíthatja el a hulladék adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségeket! Az online kurzus előnyeit kiaknázva lehetősége nyílik az egyes leckéket bármikor újra elővenni, áttanulmányozni azokat. A leckék anyagait bárhová magával viheti, a megoldásokat könnyedén (egy-egy kattintással) leellenőrizheti és a végén egy záró teszt kitöltésére is sor kerül, ahol lemérheti, hogy mennyire sikerült elsajátítania az anyagot!

 

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes