Duna-stratégia – Borbély László román-magyar projekteket szorgalmaz

A Duna-stratégia előkészítő folyamata olyan szakaszba érkezett, amikor már román-magyar közös projekteket lehet kidolgozni a folyó térségének élhetővé tétele érdekében.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter maga is részt vett a napokban a Duna-stratégiában érdekelt 14 állam konstancai, miniszteri szintű konferenciáján. Borbély László az egyik fő szorgalmazója volt a Duna-stratégia kialakításának. Még az előző kormány régiófejlesztési minisztereként jelentős szerepe volt abban, hogy például Románia és Ausztria 2008-ban együttesen sürgesse egy koherens európai uniós Duna-stratégia előkészítésétét. Ugyanabban az évben Borbély a Duna menti települések fenntartható fejlesztése érdekében két együttműködési szerződést írt alá Magyarországgal, valamint Bulgáriával.

Borbély László – ezúttal környezetvédelmi miniszterként – Konstancán tárgyalt Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztossal, elsősorban az európai uniós pénzek lehívására vonatkozó kérdésekről. Közös asztalhoz ült Németh Zsolt magyar külügyi államtitkárral is. Magyarország most rendkívül fontos szerepet tölt be a Duna-stratégia végrehajtásában, hiszen ezt az együttműködési dokumentumot Magyarország jövő évi uniós elnöksége idején fogadják majd el.

Borbély László fontosnak tartja, hogy a két ország összehangolja környezetvédelmi projektjeit a Duna térségének élhetőbbé tétele érdekében. Tekintettel arra, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelenleg a román kormánykoalíció tagja, Borbély szerint jelentős mértékben elősegítheti az együttműködést ezen a téren. A tárcavezető úgy látja, hogy már az ősszel esedékes közös kormányülésen központi helyet kaphatnak az említett közös projektek.

Borbély László már korábbi megnyilatkozásaiban is kifejtette: Románia rendelkezik a leghosszabb Duna-szakasszal, itt van a Duna-delta és a Fekete-tenger, ahol össze kell kapcsolni a környezetvédelmi kérdéseket a turizmussal és egyéb kérdésekkel is. Szerinte az uniós Duna-stratégia azért fontos, mert összehangolja a Duna-menti országok gazdasági, környezetvédelmi, területfejlesztési szempontjait, ugyanokkor lehetőséget teremt arra is, hogy az országok több uniós pénzt tudjanak lehívni kimondottan Duna-menti települések fejlesztésére. (MTI)

Forrás: zoldtech.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes