Drágább lehet az alkalmassági vizsgálat

Emelkedhetnek az egyes egészségügyi szolgáltatások – köztük több alkalmassági vizsgálat – térítési díjai – derül ki egy a kormány honlapjára szerdán felkerült rendelettervezetből.

A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díját ismertető jogszabály módosításáról szóló kormányrendelet tervezete szerint a jövőben a gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői, a tengeri hajózási, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat térítési díjait is megemelnék, de többe kerülhet a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálat, valamint a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata is.
Az alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel például 4.800, a kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvétel 3.200, a vizeletvétel pedig 1.600 forint, míg a látlelet készítése és kiadása 3.500 forint lenne. Kiderül továbbá az is, hogy egy részeg ember detoxikálásának díja 7.200 forint.
A foglalkoztathatóság véleményezése esetenként 3.300 forintba kerülhet. A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások köre két – a hatályos rendelet mellékletében még nem szereplő – kategóriával is kibővül. Eszerint a tevékenységre vonatkozó egészségi alkalmasságot, illetve egészségi állapotot tanúsító igazolás kiadása 3.300, míg a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás, (kivéve, ha a védőoltás térítésmentes) 2.000 forintba kerül a jövőben.
A tervezet emellett azt is rögzíti, hogy a munkaköri alkalmasság megállapítása céljából végzett szolgáltatások térítési díja a munkáltatót terhelik, míg a hatósági megkeresés alapján végzett vizsgálatok térítési díját az azt kezdeményező köteles megfizetni.

Forrás: HR Portál

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes