Dohányozni tilos!

Szeptember végétől tilos a dohányzás a MÁV-START nemzetközi kocsijaiban is. A hivatkozási alap a nemzetközi szabályok változása. De kell erre várnunk egyáltalán?

title

Diadalmas közleményben tudatta a MÁV-START, hogy szeptember végétől több, Budapest és Békéscsaba, illetve Lőkösháza között közlekedő vonatán tilos a dohányzás. No, nem a személyszállító vasút „jófejsége” miatt, hanem azért, mert kötelezik erre. „A (…) RIC szabályzat határozza meg a vasúti kocsik nemzetközi forgalomban való részvételének feltételeit. E szabályzat 2010. augusztus 1-jén életbe lépett módosítása tartalmazza, hogy a nemzetközi forgalomra alkalmas, ún. RIC jeles vasúti személyszállító járművek csak nemdohányzóként közlekedhetnek. A nemzetközi szabályzat ezen előírásának való megfelelést az UIC (Nemzetközi Vasúti Egyesülés) mind a 196 tagjának, így a MÁV-START Zrt-nek is legkésőbb 2010. szeptember 30-ig biztosítania kell” – írja a MÁV-START közleményében.

IHO-MZ_2009-08-05_0134
Csak néhány kilométert kell a magyar határtól nyugat felé utaznunk, hogy lássuk: az összes vonaton tilos a dohányzás és a peronon is csak a kijelölt helyen szabad rágyújtani
(fotó: Magyarics Zoltán)

A konkrétumokról: a következő vonatok válnak nemdohányzóvá szeptember 30-ától: 7400, 7304, 7306, 7308, 17308, 7309, 7307, 7403, 7301 és 17301. A személyszállító vonatok összeállítására vonatkozó előírások szerint ezekben a vonatokban közlekednek a 19-80 és 20-80 sorozatú kocsik, amelyek nemzetközi forgalomra való alkalmassága miatt kell teljesen megtiltani a dohányázást.

DSCN5783
A dohányzási tilalom a Székely Gyorsból is ismert bautzeni kocsikra is érvényes lesz
(fotó: Halász Péter)

Tehát nem a MÁV-START saját jószántából teszi nemdohányzóvá a személyszállító vonatok egy részét, hanem azért, mert előírják neki. Tegyük hozzá, maga a lépés üdvözlendő és előremutató intézkedés. De vajon miért kellett erre mindeddig várni? Hiszen több európai vasútnál már évek óta tilos a dohányzás. A német vasútnál és az ÖBB-nél is csak nemdohányzó kocsit találunk;a taljánoknál is dohányzási tilalom van; a román vasútnál sem szabad a kocsikban füstölögni. Ők vajon miért nem várták meg az UIC rendelkezését? Vajon mikor jöhet el az idő, amikor nem csak a nemzetközi vonatok utasainak, hanem akár a posta-Bhv-k peronjaira szorulóknak is jár a dohányfüstmentes utazás?

Forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes