Dobogós az ipari bővülésünk

Magyarországon egy év alatt 41 százalékkal bővültek az ipari megrendelések, ami az EU 27 tagállama közül a harmadik legjobb mutató – derül ki az Eurostat májusra vonatkozó adataiból.

Magyarország az új megrendelések 40,6 százalékos növekedésével a harmadik helyre került a 27 EU tagország között Lettország (69 százalék), és Észtország (44 százalék) mögött az Eurostat csütörtökön ismertetett adatai szerint.

A 27 tagországot tekintve az új ipar rendelések növekedése 2,7 százalékra gyorsult az előző hónaphoz képest májusban az áprilisi 0,3 százalékos bővülést követően, és 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az euróövezetben – melybe hazánk nem tartozik bele – tíz éve a leggyorsabb ütemben nőttek májusban az új ipari megrendelések.

Az euróövezetben a havi összevetés szerint 3,8 százalékkal, éves bázison 22,7 százalékkal nőttek az iparnak adott új megrendelések májusban. Elemzők havi szinten változatlan adatot, éves összevetésben 20 százalékos növekedést valószínűsítettek.

Az adatok – a korábban ismertetett beszerzési menedzser-indexekhez hasonlóan – alátámasztják azokat a felvetéseket, miszerint az adósságválság bénító hatása ellenére a második negyedévben felgyorsult az euróövezeti növekedés.

Ugyanakkor elemzők arra is rámutattak, hogy a bővülés motorja változatlanul az export: a belföldi kereslet – elsősorban a magas munkanélküliség miatt – még mindig gyenge.

Forrás: nol.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes