December 19-től vízummentesen lehet belépni Szerbiából Magyarországra

Szerbia, Macedónia és Montenegro állampolgárai vízum nélkül léphetnek be az Európai Unió területére – erről hétfőn döntött a közösség Bel- és Igazságügyi Tanácsa. A vízummentesség csak a szerbiai lakóhellyel rendelkező szerbekre vonatkozik majd, a Koszovóban élőkre nem.

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa hétfőn elfogadta annak a rendeletnek a módosítását, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai december 19-től vízummentesen léphessenek be az Európai Unió területére – közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Ez a Magyarország által támogatott döntés lehetővé teszi, hogy a Szerbia területén élő magyar nemzetiségű lakosok is szabadon utazhassanak, és három hónapig tartózkodhassanak mind hazánk, mind pedig az Európai Unió teljes területén. A most megvalósuló vízummentesség a schengeni térségben meglévő felelősségünket is növeli, és felértékeli szerepünket az Európai Unió külső határainak biztosításában – áll a külügy közleményében.

A vízummentesség csak a szerbiai lakóhellyel rendelkező szerbekre vonatkozik majd, a Koszovóban élőkre nem. A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik. Diplomáciai források szerint Bosznia-Hercegovina és Albánia még nem teljesítette a szükséges feltételeket, ezért egyelőre nem részesülnek vízummentességben. A feltételek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások a vízumkiadásra és az útlevelekre vonatkozóan, illetve a határok biztosítása.
Az uniós miniszterek az Európai Bizottság júliusi javaslata alapján hozzák meg döntésüket. Olli Rehn bővítési biztos korábban azt mondta: a vízummentesség biztosítása elősegíti "a Nyugat-Balkán civil társadalmának további európaizálását".

- magyarország.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes