Debrecenben olasz villamosok futnak

Az olasz AnsaldoBreda nyerte a debreceni villamostendert, amelyet immár ötödik alkalommal írtak ki. Az új "tuják" a 2-es vonalon futnak majd.

Az olasz AnsaldoBreda Spa. nyerte a debreceni 2-es villamosvonal járműbeszerzésre immár ötödik alkalommal kiírt közbeszerzési pályázatot – jelentette be Pajna Zoltán, a város alpolgármestere.

A győztes cég 18 darab 32 méter hosszú klimatizált, alacsony padlós villamost gyárthat és szállíthat le, a tervek szerint 2013 tavaszáig – ismertette az alpolgármester. A tendert a gyártó nettó 41,28 millió eurós ajánlattal nyerte el, a másik pályázó cégnek öt napja van jogorvoslati kérelem benyújtására.

Amennyiben a közbeszerzés sikeres lesz, úgy október 28-án kötnék meg a szerződést – mondta Pajna Zoltán. A műszaki paramétereket ismertetve a politikus bemutatta: a Sirio típusú csuklós villamosok 5 részből állnak, 228 utas fér el rajtuk, akik 6 ajtót használhatnak. A járművek kerekesszékkel is igénybe vehetők, a mozgáskorlátozottak számára két rögzíthető felület áll rendelkezésre. A 42,5 tonna üres tömegű járművek tervezett minimális élettartama 30 év. Európa 10 nagyvárosában jelenleg 200 hasonló villamos közlekedik.

A 2-es villamos-projekt járműbeszerzésére a közbeszerzési eljárást először 2008 őszén írták ki, amit másfél év alatt négy sikertelen pályázat követett. Amennyiben a most vesztes spanyol cég nem fellebbez a döntés ellen, úgy az első jármű 2012 végén kezdheti meg a próbaüzemet a város új villamosvonalán.

A projekt keretében 7,8 km új villamospálya épül, amely a vasútállomást és a belvárost köti össze a város északnyugati lakótelepeivel. A villamospálya építési területeit az önkormányzat szeptember 15-én adta át a kivitelezőnek, akinek 2012-re kell befejezni a munkálatokat. A projekt összköltsége 17,6 milliárd forint, amelyet 90 százalékban uniós és állami forrásból finanszíroznak.

 

Forrás: nol.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes