Csökkent az ipari ingatlanok bérleti díja tavaly

Váratlan keresletcsökkenést követően tizenöt év óta először a világ minden táján, átlagosan 5,5 százalékkal, csökkent az ipari ingatlanok bérleti díja tavaly – ez áll a Cushman and Wakefieldnek az MTI-hez kedden eljuttatott felmérésében. A 2009. évi csökkenést követően a CW a bérleti díjak növekedésére számít az év vége felé, melyet leginkább a globális export gyors fellendülése idéz elő.

A világ 49 legdrágább ipari ingatlan helyszíneinek rangsorolásában továbbra is a londoni Heathrow repülőtér körüli terület a legdrágább, 200 euró/m2 éves összes bérlői költséggel, mely egyharmaddal múlja felül Tokiót, ahol az összes  költség évente átlagban 152 euró/m2. A harmadik helyen Hong Kong áll 146 euró/m2 átlag éves összköltséggel.

Csupán néhány helyszín van a világon, ahol növekedtek a bérleti díjak. Két indiai helyszín, a Delhi környéki Gurgaon és a punei Chakan mutatta a legjelentősebb növekedést 16,7 valamint 15,4 százalékot.

Nyugat-Európában csupán 3 százalékkal, Közép-Kelet Európában 12 százalékkal csökkentek a bérleti díjak. Nyugat-Európán belül Írországban estek  a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal a bérleti díjak.

A bérleti díjak Dél-Amerikában bizonyultak a legrugalmasabbnak, mivel itt mindössze 0,1 százalékos csökkenés történt.

A legnagyobb visszaesés az ázsiai régióban történt, ahol összesen 6,4 százalékos bérleti díj csökkenés volt. A legnagyobb bérleti díj visszaesések Ausztráliában és Szingapúrban mutatkoztak, egyenként 17 és 16 százalékos csökkenéssel.

Magyarország az éves bérlői összköltségek alakulásának szempontjából idén a 42. helyen áll. Ez a tavalyi évhez képest 3 helyezéssel jobb eredmény, mely a világ más országaiban is végbement drasztikus bérleti díj csökkenéssel magyarázható.

Magyarországon az ipari ingatlanpiacot tavaly két fejlemény jellemezte: eddig soha nem látott magasságokba szökött az üresedés, ami az év közepére elérte a 22,34 százalékot. Ennek hatására csökkentek a bérleti díjak. A másik, hogy az utolsó negyedévben rekord mennyiségű, 194.000 négyzetméter bérbeadás történt, ennek több mint 65 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki.

Mivel a közeljövőben spekulatív, új építések nem várhatóak, az üresedési ráta fokozatos csökkenésére lehet számítani. A 2010-es év a bérleti díjakat illetően a stagnálás éve lesz. Az üres területek folyamatos csökkenésével a 2011-ben a bérleti díjak enyhe növekedése várható.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes