Brüsszel ragaszkodik a magyar Duna-projekthez

Jövő héten az EU regionális politikáért felelős biztosa a Duna hajózhatóságának fejlesztésével kapcsolatos magyar aggályokról tárgyal.

A jövő héten Johannes Hahn, az EU regionális politikáért felelős biztosa a Duna hajózhatóságának fejlesztésével kapcsolatos magyar aggályokról tárgyal Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárral – írta a Világgazdaság.
A lap hétfői számában kifejtik: a tavalyi magyar EU-elnökség egyik prioritásának tartott Duna-stratégiának központi eleme a hajózhatóság javítása, hogy 2020-ra 20 százalékkal növekedjen a dunai árufuvarozás mértéke.
Magyarország ezt környezetbarát módon kívánja elérni, úgy, hogy a "hajókat igazítsák a Dunához, ne a Dunát a hajókhoz". Ennek jele a lap szerint, hogy a kormány kezdeményezte az EU-nál a Duna-projekthez rendelkezésre álló 20,7 milliárd forintos uniós forrás felhasználási céljának módosítását kerékpárút-építésre. A lap brüsszeli értesülése szerint azonban az EU ragaszkodni fog a pénz eredeti felhasználási céljához.
Az EU-biztos másfél hete vetette fel a találkozó lehetőségét, miután a Duna-menti országok közlekedési minisztereinek – Brüsszel által kezdeményezett – első tanácskozásán egyedüliként Magyarország nem írta alá azt a nyilatkozatot, amely egy sor kötelezettségvállalást tesz a hajózási útvonal használhatóságának biztosítására.
A fejlesztési tárcánál a lapnak annyit mondtak: a minisztérium nyitott az egyeztetésre Brüsszellel.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes