Bosch-gyár épül Szerbiában

A Miskolcon gyártott termékek iránti többletigényt elégíti ki a jövőben a Bosch új gyára.

Gépjármű ablaktörlő-rendszereket gyártó üzemet épít a Bosch csoport Szerbiában, Belgrád közelében. A 70 millió eurós beruházás 2019-ig valósul meg – jelentették be csütörtökön a szerb kormánnyal való megállapodás ünnepélyes aláíráskor. Az építkezés várhatóan 2012 elején indul, a gyártást pedig a tervek szerint 2013 elején kezdik. Az induláskor mintegy 60 munkatárs foglalkozik majd gyártással a körülbelül 22 ezer négyzetméter alapterületű létesítményben. 2019-re pedig a munkatársak száma eléri a 620 főt.

bosch_logoMint azt dr. Ficzere Ferenctől, a Robert Bosch Kft. regionális kommunikációs igazgatójától a BOON.hu megtudta, az új gyár a Bosch Elektromos Hajtások divízió része lesz, amely gépjárművekben használatos elektromos hajtásokat, így többek között elektromosan állítható üléseket, napfénytetőket, ablakemelőket és ablaktörlő-elemeket állít elő. Ez a divízió 12 gyártóüzemmel rendelkezik szerte a világon és mintegy 12 ezer főt foglalkoztat. Ablaktörlőrendszereket jelenleg Miskolcon és egy spanyolországi üzemben gyártanak.

Arra a kérdésre, hogy a miskolci mellett miért van szükség a közép-kelet európai térségben egy másik ablaktörlő-rendszereket gyártó üzem építésére, azt válaszolta: „a miskolci üzemben az elektromos meghajtások, önindítók és generátorok üzletág bővülése miatt a kapacitások teljes kihasználása a tervezettnél hamarabb következett be.

Vagyis a szerbiai gyár megépítése nincs hatással a miskolci gyár működésére? És az új üzem miatt létszámcsökkentést sem terveznek máshol?

– Nem, az új üzem a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. által gyártott termékek iránti többletigények kielégítését szolgálja – válaszolta határozottan dr. Ficzere Ferenc.

– Az ablaktörlőlapátok Belgrádba tervezett gyártási volumene a miskolci gyáregységnél már be van tervezve, ám a borsodi megyeszékhelyen 100 százalékos kapacitással termelnek az eBike, az ablakemelők, a befúvómotorok, az ablaktörlő-rendszerek és az LIS generátor miatt. Miskolcon jelenleg is folyamatos a dolgozói létszám feltöltése – tudatta.

Hozzátette: sem termékek, sem pedig gyártósorok áthelyezése nincs napirenden más, elektromos meghajtásokat gyártó üzemből Szerbiába.

Forrás: IHO

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes