Beszámoló a budapesti Lean Est-ről

A pünkösdi hosszú hétvége előtt mintegy 173 érdeklődő volt kíváncsi arra, hogy mivel szolgál a Lean Est rendezvénysorozat „lean office” tematikája köré szerveződött programja.

Ezzel a létszámmal az eddigi legnagyobb Lean Est nyitotta kapuit május 29-én. A Lean Est-ek 2008 szeptemberében indultak országos körútra, ez alkalommal a Budapesti Corvinus Egyetem fogadta a látogatókat. A csodálatos előadóterem és a technika biztosításáért külön köszönet illeti az Egyetemet!

A program délután fél ötkor kezdődött ugyan, de már egy órával korábban megérkeztek az első látogatók. Ennek köszönhetően volt mód az előzetes beszélgetésekre, ismerkedésre. A büfé körül kisebb csoportok alakultak ki, akik egy kávé mellett vidáman várták a kezdést. Ezúttal orvosok, banki dolgozók, egyetemi alkalmazottak és hallgatók is nagy számban megjelentek, hisz a lean menedzsment adminisztratív közegben való alkalmazása számukra több újat és tanulnivalót jelenthetett.

A rendezvény megnyitójában Tömpe László – a LeanCenter alapítója – rámutatott, hogy a válság hatására elindult létszámépítés egy határon túl már komoly veszélyt rejt magában. A kiút jelen helyzetben az innovatív termékek piacra dobásán múlik, melyhez szükség van képzett, motivált kollégákra a cégnél. Innovatív termék valamint szolgáltatás, veszteségmentes gyártás és működés a túlélés záloga.

Lean menedzsment az egészségügyben?

Jenei István, a Corvinus Egyetem oktatója előadásában kiemelte, hogy a lean (karcsú) menedzsment a termelés mellett, a szolgáltatások terén, ezen belül is az egészségügyben ugyanolyan jól alkalmazható. A folyamatokban rejlő veszteségek kiküszöbölésével hatékonyabb betegellátás működhet. Egy non-profit gyógyászati központ, egy profitorientált orvosi központ sürgősségi osztálya, valamint egy önkormányzati kórház sebészeti osztályának példáján keresztül érzékeltette, hogy a leggyakrabban és legsikeresebben alkalmazható lean eszközök közé tartozik például az 5S, a VSM. A lean egészségügyi bevezetésével kapcsolatban a tapasztalatok közül kiemelte, hogy a módszer rövidtávú költségcsökkentésre ezen a téren sem alkalmazható, a dolgozók bevonása, valamint a vezetők meggyőzése az egészségügyben is a lean működés alfája és omegája.

A cikk részletei ->

- LeanCenter -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes