Az összevonásban van a közlekedés jövője

A MÁV-csoportból és a Volán-társaságokból, valamint a velük szorosan együttműködő helyi közlekedési vállalatok (kiemelten a BKV) bevonásával, e cégek tevékenységének hatékony összehangolására 2011 végéig egységes vállalatként vagy lazább holdingstruktúrában létrejön a (munkanevén) Nemzeti Közlekedési Holding. A jövő esztendőben kell elvégezni a szervezet átalakítása mellett a munkafolyamatok összehangolását is, kapta a Veszprém megyei lap a tájékoztatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól – írja a Napló Online.

A tervek szerint a jövőben a holding felügyeli és irányítja a közösségi közlekedés teljes átalakítását és működteti az új rendszert. A tevékenységek összevonása a párhuzamosságok megszüntetésén keresztül egyértelműen növeli majd a vállalati hatékonyságot. Az összevonás elsősorban az irányítási funkciók, az adminisztráció és az úgynevezett kiszolgáló tevékenységek (például készletgazdálkodás, beszerzés) ütemezett, teljes körű egységesítését, központosítását eredményezi. A változások a korábban kiszervezett tevékenységek újbóli integrálásával járnak majd. A kisebb és egyszerűbb adminisztráció, a transzparens és központosított beszerzések hatékonyabb működéshez vezetnek. Az ebből származó megtakarítást a kormányzat visszaforgatja, a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának javítására használja fel. A vállalatok finanszírozását felváltja a tevékenység-szolgáltatás finanszírozása. A kormányzat egyértelmű szándéka, hogy az új struktúrában megfelelően érvényesüljön a vasút előnye. Az emberek utazási szokásaihoz és igényeihez a lehető legjobban igazodó menetrend és járatsűrűség elérése a cél, az ország teherbíró képessége által megszabott keretek között, a meghatározó önkormányzatokkal egyeztetve.

A közösségi közlekedést az egyéni megoldásokkal, a kötött pályát a közúti alternatívákkal szemben kívánják versenyképessé tenni az utasok előtt, például infrastrukturális (P+R parkolók, utastájékoztatási rendszerek) és a járműparkot fejlesztő beruházásokkal, valamint az utazási idők csökkentésével, az átszállások meg- könnyítésével.
A jelenleg zajló szakmai műhelymunka eredményeként átszervezési koncepció készül. Az előzetesen egyeztetett alapokon párhuzamosan formálódik a MÁV-csoport belső működését megújító stratégia is. E dokumentumok elkészülte után következhet a széles körű megismertetésük, társadalmi megvitatásuk.

 

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes