Az NKH elnöke aláírta a nemzeti felügyeleti hatóságok együttműködéséről szóló megállapodást

Urbán György, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke aláírta a közép-európai funkcionális légtérblokk kialakításához szükséges nemzeti felügyeleti hatóságok együttműködéséről szóló nemzetközi megállapodást hétfőn, Pozsonyban. A megállapodás a szerződő államok által megjelölt nemzeti felügyeleti légiközlekedési hatóságok jogainak és kötelezettségeinek részletes feltételeit határozza meg – tájékoztatott az NKH.

Az NKH közleménye ismerteti: a Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk kezdeményezés (FAB CE) résztvevői Magyarország mellett Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia. A most aláírt megállapodás legfőbb célja a nemzeti szabályok harmonizálása, a felügyeleti hatóságok jogainak és kötelezettségeinek gyakorlására vonatkozó eljárások kidolgozása, és a harmonizált repülésbiztonsági felügyeleti rendszer kialakítása a jelentésre és a repülésbiztonsági információk cseréjére és terjesztésére vonatkozóan.

Az európai légtér nagyobb regionális egységekbe történő szervezése, a jelenlegi, államhatárokhoz igazodó rendszer átalakítása, meghatározó eleme az Európai Unió legfontosabb légiközlekedési törekvésének, az Egységes Európai Égbolt létrehozásának – emlékeztet a közlemény. Magyarország kiemelten kezeli az Egységes Európai Égbolt és a funkcionális légtérblokkok (FAB) kialakításának kérdését. Jó példa erre, hogy a magyar EU soros elnökség ideje alatt – ez év márciusában – Budapesten magas szintű konferenciát rendezett a FAB témájában. Az esemény zárásaként elfogadott Budapest Nyilatkozat a tagállamok, a funkcionális légtérblokkok, a nemzeti felügyeleti hatóságok és légi navigációs szolgáltatók számára is jelölt ki fontos feladatokat.

A mostani megállapodás elfogadása után a következő feladat a gyakorlati együttműködés részleteinek kidolgozása lesz. Lényeges, hogy a FAB CE létrejöttének az irányelvben rögzített 2012. december 4-i határidőig meg kell történnie. Magyarország egyértelmű célja továbbá, hogy a hazai légiforgalmi irányításnak kiemelt szerep jusson a FAB CE-n belül, mivel a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. alkalmas lesz majd arra, hogy a légtérblokkon belül több szolgáltatás központi ellátását is magára vállalja – tartalmazza a közlemény.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes