Az ÁAK megadta a rajtengedélyt

Idén július 29. és augusztus 1. között rendezik meg a Formula 1-es versenysorozat Magyar Nagydíját. A rendezvényhez kapcsolódóan – a korábbi évekhez hasonlóan – 2010-ben is forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán.

A 25. Magyar Nagydíj helyszínére történő zökkenőmentes eljutás biztosításában az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2010-ben is jelentős szerepet vállal. Annak érdekében, hogy a versenyre várhatóan nagy számban kilátogató szurkolók az autópályákon fennakadás nélkül érjék el a Hungaroringet, a társaság minden szükséges intézkedést meghozott. A diszpécserszolgálat, a helyi tarifával hívható Call Center szolgálat (06-40-40-50-60, magyar és angol nyelven) és a rendezvény által generált rendkívüli forgalom lebonyolításában érintett pályaszakaszok mérnökségei (az M0-s autóúton, az M3-as és az újonnan átadott M31-es autópályán) megerősített készültségben várják a rájuk háruló feladatokat.

A verseny helyszínének megközelítése Budapest centrum irányából alapvetően az elmúlt évek gyakorlata szerint történik. Az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán az M0-ás autóút csomópontja és a Ring pihenőhely között (13–18. km-szelvény) a leállósávon külön forgalmi folyosót alakítanak ki a VIP-vendégek részére. Ezen keresztül csak ők közelíthetik meg a versenypályát, a többi néző a 19,1 km-szelvénynél létesített ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötőútra. A helyszín a 23-as jelzésű Mogyoródi csomópont felől szintén megközelíthető. Fontos tudnivaló, hogy az M3-as autópálya a 13-as km-szelvénytől csak útdíj megfizetése ellenében vehető igénybe!

Az előzőekkel ellentétben az újonnan átadott M31-es autópályán a Budapest dél (Ferihegy) irányából érkezők idén már más útvonalon juthatnak el a helyszínre. Az M0-s autóúton közlekedők az 54. számú csomópontnál hajthatnak rá az M31-es autópályára, majd azon végighaladva érhetik el az M3-as autópályát, amelyet – a korábban leírtaknak megfelelően – a 23-as jelzésű Mogyoródi csomópontnál hagyhatnak el a Hungaroring felé. Az ideiglenes forgalmi rendet tájékoztató és változtatható jelzésképű táblák fogják jelezni.

A verseny után Budapest centrum felé a 23-as jelzésű csomópontnál, illetve a Ring pihenőhelyen keresztül lehet felhajtani az M3-as autópályára. A pihenőhelynél a forgalom becsatlakozását a Gödöllői Mérnökség munkatársai mobil tereléssel fogják segíteni. Szükség esetén a haladósávot is lezárják, így az innen felhajtók elsőbbségadási kötelezettség nélkül juthatnak fel a pályára. Ha a forgalom megkívánja, a pihenőhelytől Budapest felé a leállósáv is igénybe vehető, erre táblák fogják felhívni az arra közlekedők figyelmét.

Változás az elmúlt évekhez képest, hogy a versenypálya elhagyására az M3 autópálya (Gödöllői csomópont) – M31 autópálya – M0 autóút útvonalon is lehetőség lesz. A torlódások elkerülése érdekében vasárnap délután a Nyíregyháza felől Budapest felé közlekedőknek is ezt az útvonalat javasolják az ÁAK Zrt. szakemberei.

Az M3-as autópálya Budapestről Gödöllő felé vezető szakaszán hosszabb menetidőre szombat és vasárnap délelőtt, valamint csütörtök délután, a boxlátogatás idején lehet számítani. A Budapestre vezető szakasz forgalma szombaton az időmérő edzés után, 14 és 15 óra között, vasárnap pedig a verseny végeztével, 16 és 18 óra között fog jelentősen megnövekedni. Fontos tudni, hogy a verseny ideje alatt a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében az ÁAK Zrt. által kezelt gyorsforgalmi úthálózat teljes hosszán szünetelnek a kapacitáscsökkenéssel járó munkálatok. Ebből kifolyólag sávlezárással járó korlátozásra és terelésre csak baleset esetén kerülhet sor.

A turisztikai szezonban amúgy is igen magas e-matrica eladási mutatók a Magyar Nagydíj hétvégéjén tovább emelkednek. Az érintett útvonalon (M1–M0–M3) található értékesítőhelyek forgalma várhatóan ezen a hétvégén is nagy mértékben növekszik majd. Az úthasználók azonban az értékesítő helyeken esetenként előforduló sorban állás helyett pár perc alatt is megválthatják e-matricáikat interneten bankkártyás fizetéssel, mobiltelefonon keresztül SMS-ben, továbbá telefonhívással, egyes esetekben akár elővételben is. Részletek a www.autopalya.hu oldalon az E-matrica & Díjfizetés / ONLINE Vásárlás menüpont alatt találhatók.

De nemcsak az úthasználati jogosultsághoz, hanem az aktuális közlekedési információkhoz is kényelmesen hozzá lehet jutni az ÁAK Zrt. SMS-információs szolgáltatásán keresztül. Az adatok lekéréséhez a kiválasztott autópálya kódját  (M0 / M1 / M3 / M30 / M35 / M7) kell elküldeni a 06 70 777 4636 –as telefonszámra. A válaszként érkező két üzenet az adott pályaszakaszra vonatkozó általános közlekedési információkon kívül a legutolsó két pályaesemény rövid leírását is tartalmazza.

Forrás: autopalya.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes