Az ÁAK Zrt. megadta a rajtengedélyt

Az idei évben július 29. és július 31. között rendezik meg a Formula 1-es versenysorozat Magyar Nagydíját. A rendezvényhez kapcsolódóan – a korábbi évekhez hasonlóan – 2011-ben is forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán.

A 26. Magyar Nagydíj helyszínéhez való zökkenőmentes eljutás biztosításában az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén is jelentős szerepet vállal. Annak érdekében, hogy a versenyre várhatóan nagyszámban kilátogató szurkolók az autópályákon fennakadás nélkül érjék el a Hungaroringet, a társaság minden szükséges intézkedést meghozott. A diszpécserszolgálat, a helyi tarifával hívható Call Center szolgálat (06-40-40-50-60, magyar és angol nyelven) és a rendezvény által generált rendkívüli forgalom lebonyolításában érintett pályaszakaszok mérnökségei (az M0-ás autóúton, az M3-as autópályán, illetve az M31 autópályán) megerősített készültségben várják a rájuk háruló feladatokat.

A Hungaroring megközelítése Budapest centrum irányából alapvetően az elmúlt évek gyakorlata szerint történik. Az M3-as autópálya jobb oldalán, az M0-ás autóút csomópontja és a Ring pihenőhely között (13–18. km-szelvény) a leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki a VIP-vendégek részére. Ezen keresztül csak ők közelíthetik meg a versenypályát, a többi látogató a 19,1 km-szelvénynél létesített ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötőútra. A verseny helyszíne a 23-as jelzésű Mogyoródi csomópont felől szintén megközelíthető. Fontos tudnivaló, hogy az M3-as autópálya a 13-as km szelvénytől csak útdíj megfizetése ellenében vehető igénybe!

Budapest dél (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) irányából a tavalyi évhez hasonlóan az M31 autópályán át is megközelíthető a Hungaroring. Az M5 autópálya felől jövők az M0 autóút 54. sz. csomópontjánál tudnak ráhajtani az M31 autópályára, majd azon végighaladva az M3 autópálya Mogyoródi csomópontján át érhetik el a versenypályát (az M3-as itt már fizetős!). Az ideiglenes forgalmi rendet tájékoztató táblák, illetve a változtatható jelzésképű táblák is jelezni fogják.

A verseny befejezését követően Budapest centrum felé a 23-as jelzésű csomópontnál, illetve a Ring pihenőhelyen keresztül lehet felhajtani az M3-as autópályára. A pihenőhelynél a forgalom becsatlakozását a Gödöllői Mérnökség munkatársai mobil tereléssel fogják segíteni. Szükség esetén a haladósávot is lezárják, így a pihenőhelyről felhajtók akadálymentesen juthatnak fel a pályára. Ha a forgalom megkívánja, a pihenőhelytől Budapest felé a leállósáv is igénybe vehető, erre táblák fogják felhívni az arra közlekedők figyelmét.

A futam után a versenypálya elhagyására az elmúlt évhez hasonlóan az M3 autópálya (Gödöllői csomópont) – M31 autópálya – M0 autóút útvonalon is lehetőség lesz. A torlódások elkerülése érdekében vasárnap délután Nyíregyháza felől Budapest felé közlekedőknek is ezt az útvonalat érdemes igénybe venniük.

Az M3-as autópálya Budapestről Gödöllő felé vezető szakaszán hosszabb menetidőre szombat és vasárnap délelőtt, valamint csütörtök délután, az ingyenes boxlátogatás idején lehet számítani. A Budapestre vezető szakasz forgalma szombaton az időmérő edzés után, 14 és 15 óra között, vasárnap pedig a verseny végeztével, 16 és 18 óra között fog jelentősen megnövekedni. Fontos tudni, hogy a verseny ideje alatt a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében az ÁAK Zrt. által kezelt gyorsforgalmi úthálózat teljes hosszán szünetelnek a kapacitáscsökkenéssel járó munkálatok. Ebből kifolyólag sávcsökkenéssel járó forgalomkorlátozásra és terelésre csak baleset esetén kerül sor.

A turisztikai szezonban amúgy is igen magas e-matrica eladási mutatók a Magyar Nagydíj hétvégéjén tovább emelkednek. Az érintett útvonalon (M1–M0–M3) található értékesítőhelyek forgalma az év ezen időszakában várhatóan közel 50%-kal növekszik. Az úthasználók azonban az értékesítő helyeken esetenként előforduló sorban állás helyett pár perc alatt is megválthatják e-matricáikat interneten, mobiltelefonon keresztül SMS-ben, illetve bankkártyás fizetéssel, valamint telefonhívással, akár elővételben is (a vásárlás feltételeiről és részleteiről a www.autopalya.hu oldalon az E-matrica & Díjfizetés\Online vásárlás menüpont alatt lehet tájékozódni).

A verseny miatti forgalomnövekedésre való tekintettel az ÁAK Call Center irodája is emelt létszámmal üzemel a hétvégén. A társaság információs vonalán, a nap 24 órájában helyi tarifával hívható kék számon (06-40-40-50-60) az autópályákon érvényben lévő aktuális terelésekről, lezárásokról, a forgalmi helyzetről, az utak állapotáról és az úthasználati jogosultsággal kapcsolatos tudnivalókról lehet érdeklődni.

Közlekedési információkhoz az ÁAK Zrt. SMS-információs rendszerén keresztül is hozzá lehet jutni. A nemrégiben lezajlott fejlesztéseknek köszönhetően a szolgáltatás immár a társaság által kezelt összes gyorsforgalmi útszakaszra kiterjed. Az adatok lekéréséhez a kiválasztott autópálya kódját  (M0, M1, M15, M19, M3, M30, M31, M35, M5, M6, M7, M70, M8, M9) kell elküldeni a 06 70 777 4636-os telefonszámra. A válaszként érkező két üzenet az adott pályaszakaszra vonatkozó általános közlekedési információkon kívül a legutolsó két pályaesemény rövid leírását is tartalmazza.

 

forrás: autopalya.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes