Az ÁAK Zrt. már helyszíni megállítással is ellenőriz

Az ÁAK tovább bővítette az úthasználati jogosultság, azaz az e-matrica ellenőrzésének módszerét: a kamerás ellenőrzés mellett már ún. mobil csoportokkal is vizsgálja az autópálya e-matrica meglétét.

Ha valaki díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, akkor az jogosulatlan úthasználatnak minősül, amiért pótdíjat kell fizetni. Az úthasználat jogszerűségét az elektronikus értékesítési nyilvántartás, illetve az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. fix kamerákkal, illetve mobil kamerás járművekkel gyűjti az adatokat. Ezen túlmenően ismét elindította a helyszíni megállításos ellenőrzést, amit úgynevezett mobil ellenőrzőcsoportokkal lát el. „Az ÁAK-nak nem a pótdíjak, büntetések kiszabása a célja, hanem éppen ellenkezőleg. A mobil ellenőrzőcsoportok folyamatos jelenlétével a vásárlási kedvet szeretnénk növelni és egyúttal a bliccelés lehetőségét visszaszorítani.” – közölte a helyszíni bemutatón Varga Zoltán, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. díjszedési igazgatója.

mobilcsoportos ellenorzes

A mobil ellenőrzőcsoportok – többszörös tesztidőszak után – 2012 decemberében kezdték meg a munkájukat. Jelenleg 6 önálló csoport dolgozik speciális gépjárművekkel és informatikai felszereléssel, akik folyamatosan jelen vannak Magyarország gyorsforgalmi útjain. A csoportok hat telephelyről látják el feladataikat (Gödöllő, Emőd, Újhartyán, Szeged, Mosonmagyaróvár, Eszteregnye).

A mobil csoportos ellenőrzés fő sajátossága – a mobil kamerás adatgyűjtéstől eltérően -, hogy a járművek rendszámát egy mobil ellenőrző készülék vizsgálja meg, ami azonnal kimutatja, hogy az ellenőrzött jármű rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal vagy sem. Amennyiben a gépjármű fennakad a rendszeren, azaz jogosulatlanul használta az adott útszakaszt, a pótdíjat a helyszínen be kell fizetni. Erre a mobil irodával ellátott, speciális kialakítású kisbuszokban készpénzben forintban és euróban, vagy bankkártyás fizetéssel is lehetőség nyílik.

Az ÁAK Zrt. az ellenőrzéseket jellemzően nagy forgalmú autópálya pihenők kihajtójánál vagy nagy forgalmú, forgalomtechnikailag a megállításos ellenőrzésre is alkalmas, díjköteles ágakon végzi el.

A tesztidőszak alatt bebizonyosodott, hogy a személyes jelenlét a tranzit forgalomra, a külföldi úthasználók vásárlására is egyértelműen pozitív hatással van.

Az ellenőrzés tesztidőszaka alatt a mobilcsoportok számának folyamatos növelése mellett az ÁAK több mint 82 ezer gépjárművet ellenőrzött önállóan. Az ellenőrzött járművek 1,5 százaléka nem rendelkezett érvényes e-matricával. A jogosulatlan úthasználók jelentős többsége (78%) külföldi volt. A helyszínen a pótdíjbefizetések 70%-a megtörtént, amelyből 15,5 M Ft bevétel származott.

Az ÁAK Zrt. mobil ellenőrzőcsoportjai aktívan részt vesznek a társszervezetek (Rendőrség, NKH, NAV) által szervezett, ún. teljes kitereléses ellenőrzéseken is. A társaság eddig 30 db közös ellenőrzésen vett részt, ahol mintegy 37 ezer gépjármű úthasználati jogosultságát ellenőrizte le, és több mint 8 M Ft pótdíjat szedett be a helyszínen.

Az ÁAK Zrt. mobil ellenőrzőcsoportjai tehát eddig összesen a tesztidőszakkal együtt (2012. március – 2013. január) mintegy 120 ezer gépjárművet ellenőrzött, és 24 M Ft pótdíjat szedett be a helyszínen.

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes