Az „A” kategóriás kiköltözők kedvezően hatottak a „B” kategóriára

Idén még stagnálást, jövőre növekedést jósol „B” kategóriában az Indotek Group

A bérleti díj 2-3 eurós csökkentésével és az „A” kategóriás piacról érkezett bérlők átköltözésével sikerült elkerülni a visszaesést a fővárosi „B” kategóriás iroda- és ipari ingatlanpiacon. A tavalyit még egy stagnáló év követi, de 2010 utolsó negyede, de főleg a jövő év már a növekedésé lesz. Az év végén a bővülés még 5 százalék alatt marad, 2011-ben már a 10 százalékot is meghaladja majd. A kis- és középvállalkozói szektor várható erősödése hosszú távú, folyamatos fejlődést ígér.

A válságot megelőző években folyamatos bővülés jellemezte a „B” kategóriás iroda- és ipari ingatlanpiacot. Az évtized elején a szegmensben nyilvántartott összterület alig haladta meg a 800 ezer négyzetmétert, kihasználtságuk aránya pedig a 60 százalékot. A válság a piacot 2009-ben stagnálásra kényszerítette. A „B” kategóriát a visszaeséstől az „A” kategóriás piacról történt 5-10 százalékos átvándorlás mentette meg.

Az Indotek Group előrejelzése szerint a mozgás intenzitása és iránya 2010-ben is hasonló lesz. További, akár növekvő számú átköltözés várható az „A” kategóriából, ugyanakkor az alacsony költségeknek köszönhetően a „B” kategóriából történő elvándorlás már nem, helyette a piacon belüli váltások valószínűsíthetők. A szegmensben a bérleti díj a tavalyi évben átlagosan 2-3 euróval csökkent, így a négyzetméterár jelenleg irodák esetében 6-9, raktáraknál 3-5 euró között mozog. A szakértők egyöntetű véleménye az, hogy az árak a 2008-as szintre csak 2012-ben emelkednek vissza.

A „B” kategóriás iroda- és ipari ingatlanpiac növekedése várhatóan már az év utolsó negyedében megkezdődik, de még nem éri el az 5 százalékot. Az igazi áttörést az Indotek szakértői 2011-re jósolják, amikor várakozásaik szerint a növekedés a 10 százalékot is meghaladja majd.

Az Indotek Group a „B” kategóriás ingatlanpiac növekedését hosszabb távon a hazai kis- és középvállalkozások következő években várható megerősödéstől várja, mivel a jelenlegi bérlők 75 százaléka is ebből a szegmensből érkezik.

Az Indotek Group jelenleg az 1,3 millió négyzetméterre becsült fővárosi „B” kategóriás iroda- és raktárpiac közel felével rendelkezik. A 60 ingatlan összértéke 30 milliárd forintra tehető. A fővárosi „B” kategóriás piac 65 százalékos kihasználtsági arányánál az Indotek 10-15 százalékkal jobb eredményt tud felmutatni. A csoport tulajdonában levő vagyonelemek közül az ipari ingatlanok 70, az irodák 80 százaléka talált rendszeres bérlőre.

* * *

Az Indotek Zrt.-t a Colorado állambeli Bohemian Group of Companies (Stryker Foundation and Trust) és más privát befektetési alapok és kockázati tőkebefektetők vagyonának kezelésére hozták létre 1997-ben Kevin & Thorn Rt. néven. A cég neve 1998-ban változott Indotek Befektetési Rt.-re, majd a folyamatos holdingjellegű szerveződés során Indotek Group-ra.

A vállalat vagyonkezelői tevékenységét elsősorban a magyar ingatlanpiacon, főként Budapesten gyakorolja, de portfoliójukban egyre nagyobb számban szerepelnek vidéki ingatlanok is. A beruházásaik nagyrészt üzleti célú ingatlanok – irodaházak és raktárak – megszerzésére és hasznosítására irányulnak, de emellett lakóparkok és egyéb, lakás céljára hasznosítható ingatlanok fejlesztésével is foglalkoznak, valamint előkészítés alatt áll két vegyes funkciójú óriásberuházás is, melyek fejlesztése várhatóan 2011-2012 körül veszi kezdetét.

Az Indotek Group közvetett vagy közvetlen irányítása alatt ma mintegy 150 bejegyzett vállalkozás működik. A csoport összes eszközértéke 110 millió euró, az alkalmazottak száma 130 fő.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes