Autópálya: nyáron dönthetnek a korlátozások feloldásáról

image 

A rendőrség és az autópálya kezelője is javaslatot tett az M6/M60-as autópályán a sebességkorlátozások egy részének feloldására.

Az autópálya átadása óta folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkbe a sztráda baranyai szakaszán érvényes sebességkorlátozásokra vonatkozó bírálatok. A hírportálunkra érkezett észrevételek főképp a szakasz jelentős részén elrendelt száztíz kilométeres korlátozást kifogásolják. A fórumozók különösen a rendőrség múlt heti akcióját követően ütöttek meg kritikus hangnemet, amikor is nyolc óra alatt száztizenkét gyorshajtót mértek be. Elképzelhető azonban, hogy a korlátozások egy részét már a közeli jövőben feloldhatják.

A Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. (MAK) állásfoglalást adott ki az ügyben. Ebben többek között azt írták, hogy a közúti jelzőtáblákat – beleértve a sebességkorlátozó táblákat is –, a jóváhagyott terveknek megfelelően helyezték el a sztrádán az építkezés részeként. A forgalomba helyezési engedély azonban lehetővé teszi, hogy az üzemeltetés során szerzett tapasztalatok alapján a sebességkorlátozásokat felülvizsgálják.

Szemeti Gábor, a koncessziós társaság képviselője érdeklődésünkre elmondta, a sebességkorlátozásra vonatkozó javaslatukat elkészítették. Ezek nyomán az érintett hatóságokkal közösen, várhatóan júniusban helyszíni egyeztetésre kerül sor. A bejárás eredményének függvényében, azt követően kezdheti meg a közút kezelője a forgalomtechnikai beavatkozásokat, azaz például a táblák leszerelését.

Dr. Pataki Éva, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője úgy fogalmazott, a rendőrség szintén elkészítette javaslatait, ezek egy része ugyancsak a sebességkorlátok feloldására vonatkozik.

A végső döntést az ügyben a Nemzeti Közlekedési Hatóság hozza meg. A korlátozások egy részének feloldására feltehetően sor kerül, azonban nem tanácsos megfeledkezni arról, hogy a döntésig a jelenlegi szabályozás az irányadó.

A tolnai szakaszon rosszabb a statisztika

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a megyében a sztráda északi részén jóval több baleset történt, mint a délin, ezért ott a jövőben gyakoribb lesz a sebességmérés. A teljes Tolna megyei szakaszon két hónap alatt tizennégy baleset történt, ezek közül kettő járt sérüléssel. A rendőrség tapasztalatai szerint egyébként a szóban forgó szakaszokon az autósok gyakran a biztonsági övet sem kapcsolják be, ezért sok helyszíni, közigazgatási bírságot kellett kiszabniuk. Áprilisban egy nagyszabású akcióban három óra alatt nem kevesebb, mint hetvennégy autóst mértek be, akik 150 km/óra feletti sebességgel hajtottak az ott megengedett a százharminc helyett.

Forrás: barna.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes