Augusztusban indul az M6-os sztráda műszaki felülvizsgálata

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elrendelte az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakaszának műszaki felülvizsgálatát. A tárcavezető a feladattal a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központot (KKK) bízta meg.

Az augusztusban kezdődő átvilágítás során a projekt kivitelezését és a terveket, minősítési dokumentációkat is ellenőrzik. A vizsgálattal megindul a PPP-konstrukcióban megvalósult autópálya-beruházások teljes áttekintése.

A KKK a műszaki felülvizsgálat során az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakaszán egyebek mellett az aszfaltburkolatok és alaprétegek rétegvastagságát, a szalagkorlátok és vadvédő kerítések előírásszerűségét ellenőrzi. Megvizsgálja a rézsűk, töltések anyagösszetételét, tömörségét, a beszállított építőanyagok, föld minőségét, kiemelt figyelemmel a május végi beomlás környezetére. Áttekinti az építési naplókat, kimutatásokat, a forgalomba helyezett főpálya terveknek való megfelelőségét.
A fejlesztési minisztérium az elmúlt hetekben szigorította az autópálya-üzemeltetési szerződések teljesítésének ellenőrzését, minden kötelezettség betartását következetesen számon kéri. Hamarosan megkezdődik az M6 koncessziós szerződések jogi és pénzügyi átvilágítása, és ez várható az M5 esetében is.

A további PPP-ben érintett területeken már folyamatban van a felülvizsgálathoz szükséges iratok összegyűjtése. A sport-, oktatási és kulturális létesítmények teljes dokumentációját a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a büntetés-végrehajtási projektek papírjait a Belügyminisztérium bevonásával vizsgálja meg a fejlesztési tárca.
A minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló Államtitkársága egységes rendszerben kezeli a PPP típusú projekteket, amelyek teljes körű felülvizsgálatát is elvégzi. A cél az állam számára előnytelen, gazdaságtalan vállalások feltárása, kiszűrése.

Jelenleg éves szinten százmilliárdos nagyságrendben terhelik a költségvetést a PPP beruházásokhoz kapcsolódó kifizetések. A jövő évtől csak az autópálya rendelkezésre állási díjak mértéke meghaladja az évi 100 milliárd forintot.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes