Alstom Transport állásfoglalás: m2 és m4 metróvonal metrószerelvényei szállításának késésével kapcsolatban

A közelmúltban az M2 és M4 vonalakra gyártott metrószerelvényekkel kapcsolatban a médiában számos, az Alstom Transportot negatív színben feltüntető beszámoló jelent meg. Ezekre az Alstom Transport, a BKV Zrt. előzetes tájékoztatását követően, az alábbiakkal kíván reagálni

 

Az Alstom 2006 május 30-án írta alá a budapesti M2 és a most épülő M4 metróvonal új metrószerelvényeinek gyártására és szállítására vonatkozó szerződéseket. A szerződések értelmében az Alstom összesen 170 METROPOLIS típusú metrókocsit szállít, amelyek közül 22, egyenként öt kocsiból álló szerelvény az M2, 15, egyenként négy kocsiból álló automata metrószerelvény pedig az új M4 metróvonalon közlekedik majd. A szerződés összértéke 247 millió Euro.

A Budapest számára készített metrók tervezése Franciaországban zajlik. A szerelvények főbb részegységeit, mint például a forgóvázakat, a fékeket, a légkondícionáló berendezéseket és az ajtókat Franciaországban gyártja, az egységek összeszerelése pedig az Alstom Transport lengyelországi Chrozow-ban található metrógyártó kompetenciaközpontjában történik. Az itt összeszerelt metrókat – mind az M2 mind pedig az M4 vonal szerelvényei esetében – az észak-franciaországi Valenciennes-ben található tesztközpontjában teszteli az Alstom Transport.

A Siemens, a BKV által az Alstom Transport-tól függetlenül kötött szerződések alapján, szállítja az M2 és az M4 vonal metrószerelvényeinek biztonsági és vonatbefolyásoló rendszereit. A metrószerelvények szállítására vonatkozó szerződések valamint a vonatbiztonsági és vonatbefolyásoló rendszerek szállítására vonatkozó szerződések harmonizálása / összehangolása a BKV felelőssége és feladata.

Az Alstom és a BKV jelenleg is tárgyalásokat folyatat annak érdekében, hogy egy olyan új szállítási ütemtervet alakítson ki, amely jobban illeszkedik a vonal általános építési ütemtervéhez.

Az Alstom Transport állásfoglalása

A közelmúltban a médiában számos az Alstom Transport-ot negatív színben feltüntető beszámoló jelent meg, amelyek állításaira az Alstom, a BKV Zrt. előzetes tájékoztatását követően, az alábbiakban kíván reagálni:

·         Az M2 és az M4 metróvonalak szerelvényeinek szállítására vonatkozó szerződések önálló, egymástól független szerződések, de részei egy általános keretszerződésnek. Az Alstom Transport-nak a BKV és a Siemens közötti szerződésekre semmilyen tekintetben nincs ráhatása.

·         Az Alstom Transport minden tőle telhetőt megtett az M2 és M4 metróvonalra szánt járművek előzetes típusengedélyének határidőre történő beszerzésért, de ebben az együttműködési folyamatban minden érintett félnek teljesítenie kell saját kötelezettségeit.

·         Az Alstom az M2 metróvonalra szánt járművek szállítását úgy ütemezte át, hogy a forgalom lebonyolításához szükséges szerelvények rendelkezésre állása biztosítható legyen a BKV Zrt. által meghatározott 2009. szeptember 11-i üzembe helyezési határidőre. Ennek teljesítése a projektben résztvevő felek saját kötelezettségeinek teljesítésének függvénye.

·         Mivel az M4 metróvonal építési / kivitelezési munkáinak késése miatt, a BKV-val való egyeztetést követően, az Alstom az M4 metrószerelvényeinek gyártását átütemezte. Az átütemezés jár ugyan némi többlet költséggel a BKV számára, de ugyanakkor az Alstom meg fogja hosszabbítani a szerelvények garanciális időszakát.

Az Alstom Transport szorosan együttműködik a BKV Zrt-vel annak érdekében, hogy a járművek teljes körű üzembe állásának határidejének tartható legyen, ezáltal pedig Budapest utazóközönsége egy magasabb színvonalú tömegközlekedési szolgáltatásban részesülhessen. A két fél tovább egyeztet a szerződésmódosítás mielőbbi lezárása érdekében.

További információ kérhető:

Piskóti Attila / Korsós Katalin
Premier Kommunikációs Iroda

E-mail: piskoti@premiercom.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes