Akcióprogrammal és infrastruktúrafejlesztésekkel a biztonságosabb közlekedésért

A mogyoródi Vezetéstechnikai Centrumban a jövőben hivatásos tehergépkocsi- és buszvezetők is részt vehetnek a számukra kötelezően előírt szakmai továbbképző tanfolyamokon. Az új szolgáltatás ünnepélyes bemutatóján Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár szólt a kormányzat közlekedésbiztonsági törekvéseiről 2011, október 13-án, a Hungaroringen.

A szabálysértések szigorúbb és hatékonyabb szankcionálásán túl biztonságosabb közúti infrastruktúra kiépítésével, az intelligens technológiák ösztönzésével és hatásos szemléletformálással kell alacsonyabb szintre szorítanunk a halálos közúti balesetek számát – hangsúlyozta Schváb Zoltán.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium közösen elkészítette a 2011-2013. évekre vonatkozó középtávú közlekedésbiztonsági programját, a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramot is. A dokumentum több kiemelkedő jelentőségű feladatot határoz meg: korszerű közlekedésre nevelés kialakítását, a járművezető-képzés rendszerének teljes megújítását, aktív kormányzati hozzájárulást a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretszint fejlesztéséhez, akár kommunikációs és felvilágosító kampányok indításával. A szaktárcák kiemelt figyelmet fordítanak a túlzott sebesség, ittas vezetés veszélyeire, a passzív biztonsági eszközök alkalmazására, továbbá a motorkerékpárosok, a kerékpárosok és a gyermekek biztonságára.

A közlekedési helyettes államtitkár elmondta: kezdeményezésére első alkalommal különítenek el célzott forrásmennyiséget személysérüléses balesetek megelőzését elősegítő infrastruktúrafejlesztésekre, közlekedésbiztonsági beavatkozásokra az Új Széchenyi Tervben. A vasúttársaságok és közútkezelők javaslatai alapján rangsorolt fejlesztések 50 milliárd forintból valósulhatnak meg, amely összegből sosem látott mértékű országos közlekedésbiztonsági program indítható.

„A Kormány és az érintett minisztériumok közlekedésbiztonság melletti elkötelezettsége tehát világos: így örömmel üdvözlünk minden olyan új lehetőséget, amely a járművezetői készségek, képességek fejlesztését segíti. Abban a reményben köszöntöm tehát a mogyoródi Vezetéstechnikai Centrum kínálatbővítését is, hogy mind többen próbálják ki, méretik meg magukat itt biztonságos körülmények között. Az ellenőrzött módon megszerzett gyakorlat számos baleset elkerülésében hasznosulhat majd a hazai utakon” – zárta szavait Schváb Zoltán.

forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes